Anne Kemi är sjuksköterska i grunden och har arbetat i projektet med det nya psykiatrihuset i tio års tid.
– Vi har gjort flera studiebesök på andra psykiatrier för att hämta inspiration och ta lärdom av hur de tänkt när de utformat nya avdelningar, berättar hon.
Bland annat har arbetsgrupperna besökt Karlstad, Danderyd och Uppsala.
Sjuksköterskan Kjell Lindström har också varit med i projektgruppen.
– Vi besökte flera nybyggda psykiatrier. En del var bara ett par år gamla och där var personalen fortfarande lyrisk över de nya lokalerna. Men på dem som kanske var fem år gamla hade de börjat märka av sådant som hade kunnat göras annorlunda, det har varit till stor nytta för oss, säger han.
Psykiatrihuset är planerat utifrån en huvudbyggnad, där mottagning och administration lokaliseras. Avdelningarna placeras i diagonala flyglar, likt Sunderby sjukhus. Totalt är huset 7500 kvadratmeter, fördelat på tre plan. Idag disponerar vuxenpsykiatrin sammanlagt knappt 4000 kvadratmeter, där en tillfällig barack samt lokaler på Pelikanen i Luleå centrum är inräknade.
– Nu får vi in hela verksamheten under ett och samma tak och med våra nya lokaler får vi också möjlighet att bedriva en mycket bättre vård, den vård som vi vill kunna ge våra patienter, säger Anne Kemi.
Om ett par veckor flyttar de första patienterna in.
Under byggfasen har hon gått omkring med ritningarna under armen i princip hela tiden och hon har ofta visat dem för både personal och patienter.
– Patienterna har fått vara med och tycka till. Det de tycker är bäst är innergården, möjligheten till fysisk aktivitet och utrymmena för att ha ett innehåll i dagen i det nya huset, säger Anne Kemi.
Från alla avdelningar på bottenvåningen finns en utgång till den gemensamma innergården.
– Det betyder mycket för patienterna att vistas utomhus, men ändå i en skyddad miljö. Här kommer vi plantera giftfria, perenna växter så det blir grönt och lummigt. För utåtagerande patienter, som känner det som om väggarna nästan kryper på dem, blir det här en möjlighet att gå ut istället för att det ska bli en konflikt, säger Anne Kemi.
På innergården kommer ett konstverk vid namn Det ödmjuka molnet placeras. Det är konstnärerna Bigert och Bergström, som bland annat skapat Solar egg i Kiruna, som ska skulptera molnet.
På plan två finns utrymmen för fysisk aktivitet.
– Här kan man ha yoga och mindfulness, det finns även ett rum till där man kan träna, berättar Anne Kemi.
Överallt är väggarna målade i ljusa, dova pasteller i gröna, blå och ljusgrå toner.
– Färgskalan ska mana till lugn och återhämtning, det är bara på ett ställe vi valt att ha med ett rött inslag, säger hon.
På ätstörningsenheten, i anslutning till köket har en vägg målats i en intensiv röd kulör.
– Det sägs att rött ökar aptiten. Den associeras också till ilska och väcker känslor istället för att skapa lugn, säger Anne Kemi.
De lugna rummen däremot, hoppas man ska kunna ersätta medicinering till viss del.
– Det är ett koncept som vi hämtat från Karolinska. Det är en vägg med en ljus, gles skog. Den får inte vara hotfull. Patienten kan själv styra belysningen i rummet och så arbetar vi med doftelement, där patienten får välja en doft som den associerar med lugn och trygghet, berättar hon.
Enligt divisionschefen Krister Berglund har det varit tydligt att behovet av psykiatrisk vård ökat i pandemins efterdyningar.
– Folk träffar inte släkt och vänner, samtidigt som både föreningsliv och kulturliv ligger nere. Vi ser att det är betydligt fler nu som mår mycket dåligt och behöver vårdas med tvång, säger han.
Han menar att vuxenpsykiatrin i Sunderbyn varit underdimensionerad under en lång tid.
Kjell Lindström har arbetat inom psykiatrin i 30 år, han har både upplevt psykiatrireformen på 1990-talet och sett hur patienternas behov förändrats genom åren sedan millennieskiftet.
– Man minskade antalet slutenvårdsplatser inom psykiatrin i och med reformen -95. Men sedan ungefär 20 år tillbaka har vi sett en stor ökning av den psykiska ohälsan bland unga vuxna, säger han och fortsätter.
– Förr kunde de komma in med depression, kanske sömnstörningar. Nu kommer de med multiproblematik på en gång, många har psykisk ohälsa i kombination med missbruk. Det finns ett stort behov av slutenvård, säger Kjell Lindström.