Han passade till alla tre målen när Luleå Hockey slog Frölunda med 3-2 i den avgörande SM-finalen för 25 år sedan. NSD skildrade hur han sträckte armarna i luften när slutsignalen gick, brast ut i gråt och sa:
–Jag bad till Gud på slutet: ”Måtte det hålla!”.
Han beskriver det som ”det största jag varit med om i min idrottskarriär”. Det är också ett av de mest minnesvärda ögonblicken i 400-åriga Luleås ärorika idrottshistoria, det första norrbottniska lag-SM-guldet i en större sport.
– Visst är det lite kul så här efteråt att man varit extra delaktig med några assists, så det ligger en varmt om hjärtat.
Han minns också publikhavet på Kallax när laget kom hem och kortegen med brandbil genom stan några dagar senare.
– Det var ett otroligt firande. Det var något som berörde många, säger han.
Som grabb hade han följt pappa Lasse som en skugga till hockeymatcher och träningar. De första egna skären tog han som fyraåring så han hade skrinnat den långa vägen när det blev SM-guld. I dag är han sportchef i klubben och han märker ofta att Luleå är en hockeystad.
– Det finns ett engagemang som är extremt starkt, ett engagemang som jag tror är svårt att hitta i andra städer i Sverige.
Herrlaget jobbar för ett nytt SM-guld, inspirerade av damlaget som nyligen tog sitt femte-guld sedan 2016. Luleåfödda Johanna Fällman är en av sex spelare som har varit med om alla segrarna.
– Det är otroligt roligt. Man kan bara imponeras. Vi ser nu också ett enormt uppsving i flickverksamheten, säger han.
Under 2000-talet är det kvinnorna som nått de stora idrottsframgångarna. Luleås basketdamer vann fem raka SM-guld 2014-2018, samt ett den avbrutna säsongen 2019-2020. Luleåfödda Allis Nyström har varit med alla gångerna.
Plannja Basket vann sju SM-guld 1997-2007. Till triumferna bidrog starkt tre lokala förmågor: Håkan Larsson och John Rosendahl vann sex gånger, Jim Enbom fem.
För en historisk framgång svarade IFK Luleå, som klarade kvalet och gjorde en minnesvärd säsong i fotbollsallsvenskan 1971 med ett lag som innehöll fem Lulebor:
Kjell Uppling, bröderna Torbjörn och Staffan Isaksson, Kent Sundén och Lars-Göran Sundgren.
Den störste individuella idrottaren i Luleås historia är skidåkaren Sven-Åke Lundbäck, tävlande för Bergnäsets AIK. Han vann OS-guld på 15 km i Sapporo 1972 och VM-guld i stafett och på 50 km i Lahtis 1978. Dessutom tog han tio SM-guld.
I slutet av sin karriär bytte han klubb och tävlade för IFK Råneå när han vann Vasaloppet 1981 efter ett ryck före Oxberg i det som sedan dess kallas för Lundbäcksbackarna.
En stor skidstjärna var också Luleå SK:s Sonja Edström-Ruthström. Som första svenska vann hon en individuell OS-medalj i längdskidor när hon tog brons på 10 km i Corina 1956. Det blev också brons i stafetten.
I OS i Squaw Valley 1960 vann hon OS-guld i stafett, i ett lag där även LSK-kamraten Irma Johansson ingick. ”Trollet” Edström-Rutström vann även VM-brons i stafett 1954 och 1958, samt tolv individuella SM-guld.
Luleå SK hade också ett par tidiga skidstjärnor. John Wikström tog VM-silver på 50 km i Cortina 1927, samma år som Konrad Pettersson vann Vasaloppet.
Luleås första stora idrottsman var ändå backhopparen Agnar Rehnberg i IFK Luleå. Han vann flera internationella tävlingar 1908 och 1909 innan han emigrerade till Kanada.
IFK:are var även tiokamparen Olle Bexell, sjua i OS i Berlin 1936 och Europamästare i Paris två år senare. Han vann fem SM-guld och satte 1937 ett svenskt rekord i tiokamp som stod i 29 år.
Hans sentida klubbkamrat ”Rulle” Bäckman tävlade i tiokamp i OS i Montreal 1976 och blev sedan den tredje svensken att delta i både sommar- och vinter-OS när han var med i laget i fyrmannabob i Lake Placid 1980.
Mångsidig var också Lisa Röger från Svartöstan. Som ung var hon skidåkare i norrbottnisk toppklass. Därefter höll hon upp med all idrott i åtta år innan hon som 27-åring började med friidrott i IFK Luleå - och då vann tre SM-guld i Jönköping 1931, på 80 meter på svensk rekordtid, på 200 meter och i längdhopp.
Senare framstående idrottskvinnor är OK Renens Kristin Cullman, två individuella VM-silver i orientering, hennes klubbkamrat Lena Hasselström, två VM-guld i skidorientering, samt Luleå PF:s bordtennisspelare Ingela Lundbäck, två VM-silver, fyra EM-guld och dubbla medaljer från paralympiska sommarspelen 2012.