LKAB vs Nystedt: "Vi får inte ihop tidslinjen"

Smittskyddsläkare Anders Nystedt vidhåller att coronautbrottet kan förklaras med LKAB:s underhållsstopp – men gruvjätten slår tillbaka. "Vi fick inga signaler om sjukdomsfall under stoppet", säger områdeschef Monika Sammelin, LKAB.

LKAB och Anders Nystedt i orddispyt om orsaken bakom coronautbrottet i Gällivare. "Att koppla utbrottet till underhållsstoppet en månad tidigare har vi svårt att förstå. Vi får inte ihop tidslinjen", säger Monika Sammelin, tillförordnad områdeschef hos LKAB.

LKAB och Anders Nystedt i orddispyt om orsaken bakom coronautbrottet i Gällivare. "Att koppla utbrottet till underhållsstoppet en månad tidigare har vi svårt att förstå. Vi får inte ihop tidslinjen", säger Monika Sammelin, tillförordnad områdeschef hos LKAB.

Foto: Arkiv

Gällivare2020-06-23 17:17

En mindre orddispyt har utbrutit mellan Region Norrbottens Anders Nystedt och LKAB efter coronautbrottet som drabbade Gällivare de första veckorna i juni.

Smittskyddsläkaren härleder smittspridningen till LKAB:s underhållsstopp mellan den 4 och 17 maj, då 800 externa entreprenörer jobbade i gruvan i Malmberget, men gruvjätten har en helt annan bild.  

– Att koppla utbrottet till underhållsstoppet en månad tidigare har vi svårt att förstå, särskilt då det vanliga är att man insjuknar efter bara fem-sju dagar. Vi får inte ihop tidslinjen, säger Monika Sammelin, tillförordnad områdeschef hos LKAB.

Hon uppger vidare att LKAB har kollat upp all sjukfrånvaro under underhållsstoppet, även veckorna efteråt.

– Det var ingen onormal sjukfrånvaro alls. Skulle något ha skett under stoppet, borde både entreprenörer och vår egen underhållspersonal ha blivit sjuka för att därefter kunna smitta vidare.

Så ni utesluter att coronautbrottet har med underhållsstoppet att göra?

– Vi har i alla fall inga sådana indikationer. Av den information och de tidslinjer vi har kan vi inte se kopplingarna överhuvudtaget. Vi fick inga signaler om sjukdomsfall under underhållsstoppet.

Men vet ni hur många hos entreprenörerna som kan ha insjuknat?

– Det vet vi i och för sig inte säkert, de kan ju dessutom ha gjort andra jobb efter att ha varit hos oss. Men skulle en gruppering ha blivit sjuk, skulle inte underhållsjobben ha blivit gjorda. Och i så fall hade vi fått veta det.  

Samtidigt var det ett 20-tal ur LKAB:s personal som de facto insjuknade i covid-19 i början av juni, och i flera fall fick de intensivvård.  

– Det var vår driftspersonal som insjuknade, inte underhållspersonalen. Tack och lov har de flesta av dem nu blivit friskförklarade och kommit tillbaka till arbetet.  

Hur ser du på att smittskyddsläkare Anders Nystedt ändå kopplar samman LKAB-stoppet med coronautbrottet?

– Nystedt måste ju få ha sina synpunkter, och säkert är det så det kan gå till vanligtvis. Men vi ser ingen koppling mellan underhållsstoppet och utbrottet.

Anders Nystedt står ändå fast vid att underhållsstoppet är den stora orsaken bakom utbrottet.

– Det var inom LKAB som smittspridningen blossade upp. De första fallen på sjukhuset och i intensivvården var ju folk som hade jobbat i gruvan, och sannolikt hade de blivit smittade vid underhållsstoppet i maj.

– Säg att du smittades den 17 maj, då tar det en dryg vecka innan du blir ordenligt sjuk, ytterligare en-två veckor innan du hamnar på intensiven, säger smittskyddsläkaren vidare.   

Varför tror du att LKAB tillbakavisar din teori?

– De är väl bekymrade över att få dålig PR.  

Men Anders Nystedt vill inte enbart peka ut LKAB och säga att de bär skulden för smittspridningen. 

– Det var ett enormt utbrott i Gällivare, nästan 17 sjuka per 1000 invånare. Det kan jämföras med 3,5 per 1000 invånare i Norrbotten i stort. Många blev sjuka i LKAB:s verksamheter men det var många smittade "på byn" också.

I sammanhanget vill han också berömma gruvbolaget.  

– De hade en alldeles utmärkt planläggning inför underhållsstoppet, både för att undvika att få in smittan i gruvan och att det inte ska bli spridning på byn. Man såg till att olika skiftlag inte var i samma omklädningsrum och höll distansen i matsalarna med mera. Och de allra flesta i LKAB:s verksamhet följde råden till punkt och pricka.  

– Icke desto mindre har det blivit en smittspridning. Det är ju så med alla planer och råd – om medarbetarna inte följer dem fungerar de sämre, säger Nystedt.  

Det stora bekymret, menar han, är annars att LKAB-anställda och entreprenörer umgicks på krogen och stod i trånga matköer på sin fritid.  

– Kommer det 800 personer till ett litet samhälle som Gällivare, rör sig på stans restauranger och i butikerna, då blir det svårare att hålla distansen. Att det var "rajtan-tajtan och "hö-hö" har jag ju också fått beskrivet för mig.  

Anders Nystedt menar att detta stämmer överens med liknande scenarion över hela länet, med en allmänt slappare inställning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer när sommaren är här.  

– Fint väder, allt är underbart och solen skiner, och då blir det såhär. 

– Dessutom har vi ropat "Vargen kommer" angående corona ända sedan i mars, så till slut börjar folk tro att vargen inte kommer, säger regionens smittskyddsläkare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!