LKAB kan tvingas varsla 500 personer

Sprickorna från Kirunagruvan befinner sig snart 80 meter från att bryta mot lagen. Nu tvingas LKAB att förbereda varsel på upp till 500 personer – om inte Kiruna kommun antar detaljplanen för Gruvstadspark 2:4.

Mikael Palo, direktör för affärsområde järnmalm på LKAB, säger att deformationerna nu ligger under gamla stadshuset. Byggnaden revs under 2019.

Mikael Palo, direktör för affärsområde järnmalm på LKAB, säger att deformationerna nu ligger under gamla stadshuset. Byggnaden revs under 2019.

Foto: Montage

Kiruna2020-05-07 09:52

Markdeformationerna har nu nått gamla stadshuset. I juli beräknas deformationerna vara cirka 80 meter från gränsen till detaljplaneområdet för Gruvstadspark 2:4. Deformationen rör sig mellan 40 till 100 meter per år enligt Mikael Palo, direktör för affärsområde järnmalm på LKAB. 

– Deformationerna beror på hur det ser ut i berget och det här området har rört sig snabbast. Någonstans under kvartal ett 2021 ser vi att markdeformationen kommer att nå in på mark som inte är detaljplanerad för industri. Fortsätter vi innebär det att vi bryter mot miljövillkoren, säger Palo. 

Ett första steg i produktionsminskningen är att bromsa området rätt under vilket motsvarar cirka fem procent. 

– För att vara säker måste man se till områden runtomkring och spridningen går ganska snabbt. Efter sex till nio månader kan vi vara uppe i 50 procents minskning av produktionen, säger Palo. 

Palo säger att de har meddelat facket att bolaget måste börja titta på varsel och brytningstakt eftersom de har kört fast i processen med kommunen. En konflikt vi har skrivit om tidigare där kommunen inte släpper detaljplanen för Gruvstadspark 2:4 för politiskt beslut. 

Palo vill inte nämna några konkreta siffror men ger ett spann på 100 till 500 personer av personalen som kan beröras av ett varsel och att produktionsminskningen kan bli upp till 50 procent. 

– Det hade varit en katastrof. Vi har 1500 egna årsanställda och ungefär tusen underentreprenörer.

LKAB har förberett en ansökan om planföreläggande till regeringen. Godkänns den innebär det att kommunen förlorar sitt planmonopol och länsstyrelsen blir beslutande i planfrågor. 

– Det är två parallella processer. Man har avvaktat in i det sista eftersom vi inte vill att det ska bli på det sättet att kommunen tappar rättigheterna att lägga planer. Det är inte bra för de framtida relationerna. Men det kommer att komma till vägs ände.

Marknaden i Europa är nedstängd. Däremot har LKAB sålt in produkterna till Kina som nu öppnar upp. 

– Vi har varit en stabil aktör och lyckats hålla hjulen snurrande under coronakrisen. Om vi tappar stora volymer när vi behövs som mest, och måste slå på bromsarna av den här anledningen känns bara sorgligt. 

– Om vi inte levererar enligt våra avtal skadar det även vårt förtroende bland kunderna, säger Palo. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!