Låt oss prata om den här spelaren

18 år och redan en stjärna.

Luleå 26 januari 2021 22:03

Jag fattar förstås att många blickar kommer riktas mot Luleå Baskets nye USA-stjärna Maggie Lucas som gör hemmadebut i Luleå energi arena mot Uppsala på onsdag kväll. Fullt förståeligt. Det ska bli sjukt intressant att se hur den WNBA-meriterade guarden följer upp sina 20 poäng på 19 minuter mot Visby.


Men Bloggen vill den här gången vända blicken mot ett helt annat håll. 

Låt oss prata Matilda Ekh. Det görs nämligen alldeles för sällan.

Förra säsongen kom hon in i Luleå Basket, fortfarande som student på BG Luleå, gjorde sensation, blev direkt en viktig spelare och lekte hem priset som Årets stjärnskott i SBL dam.

Inför den här säsongen var college i USA den stora planen men en pandemi satte stopp och det ska Luleå Basket vara överlyckligt över. Tillsammans med Ellen Nyström är den 182 centimeter långa guarden den här vintern Luleås viktigaste spelare och leder laget med fast hand på bakplan med ett snitt på 29 minuter (mest i laget), 15 poäng, 4 returer och 4 assist.

Men det många glömmer bort; Ellen Nyström är 27 år och sitter på massor av rutin i form av collegespel samt Europadito.

Matilda Ekh har ännu inte fyllt 19. 

Hon spelar redan som ett moget fullblodsproffs men trots sina unga år tar man henne redan för given och faktiskt blivit lite bortskämd. Ekh ska prestera och vara ledande varje match. Det är kravbilden. Hon gör det med smartness och sin förmåga att kontrollera farten och rytmen i matcherna. Det är hon som bestämmer matchbilden och låter sig inte stressas av någon.

 

Matilda Ekhs tak går inte förutspå, bara gissa sig till. Potentialen är enorm och det finns givetvis saker att förbättra, konstigt vore annars. Men att hon spelar i Luleå Basket nästa säsong är förstås helt uteslutet. Blir det inte USA kommer många klubbar ute i Europa vara intresserade. Var så säker.

Profilbild Peter LindvallPeter Lindvall
Ämnen du kan följa
Basketbloggen
Blogg

Lag Nord och Lag Syd – när Bloggen får välja

Blogg

Som på beställning

Blogg

Omgångens tips

Blogg

Det är dags för stjärnan att kliva fram

Blogg

Oron var obefogad

Visa fler
Läs mer!
Basket

Nu är hon redo att leda Luleå: "Hittat min plats"

Basket

Stjärnvärvningen tog Luleå till seger

Basket

Luleåspelarnas kamp mot rasismen: "Vill kunna förändra"

Basket

Live: Följ A3 Basket-Luleå Basket

Bilden

Mysteriet med den håriga larven

Visa fler