Larm från barnpsykiatrin: "Det är inte patientsäkert"

Det senaste året har ett tiotal anställda vid barnpsykiatrin i Sunderbyn sagt upp sig. Arbetsmiljön beskrivs som usel, anställda går på knäna och patientsäkerheten befaras vara hotad.

Barn- och ungdomspsykiatrin vid Sunderby sjukhus uppges vara en arbetsplats som anställda flyr ifrån.

Barn- och ungdomspsykiatrin vid Sunderby sjukhus uppges vara en arbetsplats som anställda flyr ifrån.

Foto: Jonas Andersson/Arkivbild

Luleå2021-10-05 16:52

Flera tips om situationen på avdelning 45, barn- och ungdomspsykiatrin vid Sunderby sjukhus har inkommit, där läget beskrivs som kaotiskt. Totalt fem sjuksköterskor har slutat och även några mentalskötare. Arbetsstyrkan har nästan halverats på ett år och situationen blir bara värre och värre för de som jobbar kvar, enligt uppgift från personal som vill vara anonym. Anställda känner sig mobbade och förhindrade att utföra sitt arbete i enlighet med sin profession.

– Det pågår ett arbete för att komma till rätta med det här, vi har en styrgrupp som består av både personalrepresentanter och representanter från arbetsgivarhåll och företagshälsan, säger Gunilla Hallman, huvudskyddsombud vid Vårdförbundet. 

Anställda som Norr Media har varit i kontakt med vittnar om hur personal går gråtande från patientronder och blir utskällda om de inte följer det som läkare har bestämt. Då regionen inte har lyckats fylla de tjänster som anställda har lämnat lider avdelningen i dag dessutom av personalbrist. En ökad psykisk ohälsa bland unga märks i spåren av pandemin och enligt uppgift har avdelningen varit överbelagd hela sommaren. 

Trots att det bara har funnits tre platser har det kunnat vara sex patienter på avdelningen samtidigt. Det handlar om barn och unga med diagnoser som exempelvis ätstörningar, självskadebeteende och ångest. 

Källor menar att cheferna snarare arbetar runt problemen istället för att lösa dem. 

En sjuksköterska från ett bemanningsföretag togs in för att täcka upp för personalbristen, men fick inte tillgång till journalsystemet och läkemedelslistorna. Hon var då den enda sjuksköterskan på plats. 

– Det är inte patientsäkert någonstans! Folk är så slutkörda att de somnar av utmattning när de sitter och vakar över patienter som riskerar att ta livet av sig. Det finns inte tid för att göra ens det mest basala. Man har ångest för att gå till jobbet och gråter när man kommer hem. Det är väldigt många sjukskrivningar, säger en anställd. 

Förändringar i rutinen för att hantera medicinering vid behov har förändrats så att sjuksköterskor numera måste kontakta en läkare för att få tillstånd att ge exempelvis ångestdämpande. Den fördröjning som det innebär, leder många gånger till ett förlängt lidande för patienten, vilket hade kunnat undvikas om sjuksköterskorna hade fått ge medicin som tidigare. 

Gunilla Hallman uppfattar det som att arbetsmiljön vid barn- och ungdomspsykiatrin påverkas av flera olika faktorer och att problemen har vävts in i varandra. Pandemin har medfört att personalen inte har kunnat ha möten som tidigare, något som hon menar kan ha bidragit till den uppkomna situationen.

– Det är ju svårt att rekrytera personal inom regionen. När anställda slutar blir det färre på jobbet, arbetsmiljön blir ännu sämre och fler slutar för att de inte orkar mer. Det blir en ond cirkel. 

Än har Arbetsmiljöverket inte blivit inkopplat. 

– Jag känner ändå att arbetsgivaren lyssnar på oss, sedan kan vi ju önska att det gick fortare att rekrytera ny personal. Ändra beteenden  går inte heller så fort, men jag kan säga att det jobbas hårt med det här, säger Gunilla Hallman. 

Vi har varit i kontakt med verksamhetschef Lars Löfgren, som satt upptagen i möte hela eftermiddagen. Han lovade att återkomma med svar på våra frågor senast under onsdagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!