Länets bibliotek står utan transporter

Varje år skickar länets bibliotek omkring 60 000 böcker mellan sig, men just nu skickas nästan inga alls. De står nämligen utan avtal för frakten.

"Vi försöker göra det bästa av situationen", säger Kristina Holmgren, bibliotekschef i Jokkmokk.

"Vi försöker göra det bästa av situationen", säger Kristina Holmgren, bibliotekschef i Jokkmokk.

Foto: Tommy Borg

Nyheter2020-01-06 06:00

Det är många verksamheter runt i länet som fått grus i maskineriet till följd av Bussgods i Norrbottens nedläggning. Det gäller även biblioteken som tidigare förlitat sig på just Bussgods för boktransporter mellan länets alla bibliotek.

Det gamla transportavtalet löpte ut i början av december och tanken var att ett nytt avtal redan skulle vara klart vid det här laget. Men upphandlingen avbröts eftersom kostnaden såg ut att bli avsevärt dyrare än det tidigare avtalet, som låg på omkring 700 000 kronor per år.

– Den första upphandlingen låg ute i somras. Vi hade satt ett tak med rätt att avbryta upphandlingen vid 800 000 kronor per år, och det såg ut att landa en bra bit över miljonen, säger Johan Söderberg, bibliotekschef i Piteå.

Det är Piteå kommun som upphandlar transporterna för samtliga kommuner i länet, sedan delar kommunerna på kostnaderna. 

– När vi såg att det verkade bli dyrare än väntat så konstaterade kommunerna att de inte skulle klara av den ökade kostnaden, säger Johan Söderberg.

Hur tänker ni att den nya upphandlingen ska få ner kostnaden?

– Vi får se över underlagen, hur vi kan få billigare anbud. Vi kanske exempelvis inte behöver transportera böcker lika ofta, säger han.

Johan Söderberg är involverad i upphandlingsprocessen som snart sätter igång och berättar att man hoppas landa i ett nytt avtal i april. 

Regionbibliotekschefen Birgitta Markusson jobbar på Region Norrbotten och samordnar samarbetet mellan biblioteken. Hon berättar att ett vanligt år skickas omkring 60 000 böcker kors och tvärs i länet när böcker lånas sinsemellan kommunerna. 

I Jokkmokks bibliotek står fraktlådorna tomma och några enstaka böcker står kvar i hyllan för utskick. Bibliotekets chef Kristina Holmgren berättar att folk varit förstående för problemen just nu.

– Det blev lite av en kalldusch men vi försöker göra det bästa av situationen. Är det jätteviktigt så skickar vi böcker med postpaket och dessutom så köper vi in nya böcker i större grad om en viss bok efterfrågas av flera, säger hon.

Kristina Holmgren blev överraskad över siffran på hur många böcker i länet som skickas varje år. Hon berättar att det är 5 000 fler böcker än vad hela Jokkmokks bibliotek består av.

– Vi förstår att det kommer vara så här under ett par månader nu men vi hoppas att det löser sig och vi ser fram emot när det fungerar igen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!