Kartläggning: Så många är först i vaccinkön där du bor

Mängden vaccin mot covid-19 som väntats komma i januari är inte på långa vägar tillräcklig för att skydda alla äldre med prio 1 i Norrbotten. Sannolikt kan 70-plussare och människor i riskgrupp få vänta i månader.

Äldre och riskgrupper kan få vänta till andra kvartalet 2021 innan de får möjlighet att vaccinera sig mot covid-19. Klart är att doserna som väntas i januari inte räcker till alla med prio 1.

Äldre och riskgrupper kan få vänta till andra kvartalet 2021 innan de får möjlighet att vaccinera sig mot covid-19. Klart är att doserna som väntas i januari inte räcker till alla med prio 1.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Norrbotten2020-12-16 12:34

Innan onsdagens nya uppgifter om leveransproblem var prognosen att 9 200 personer i Norrbotten skulle kunna vaccineras mot covid-19 i januari, förutsatt att vaccinen blir godkända av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Men nu ser alltså länet ut att få färre doser än väntat. Samtidigt ska de vaccindoser som kommer, baserat på siffror som vi samlat in från 12 av 14 kommuner i länet, i första hand ges till åtminstone omkring 14 000 personer inom de grupper som Folkhälsomyndigheten pekat ut som prio 1.

Då har vi inte räknat med kommunerna Haparanda och Jokkmokk som inte har svarat och inte heller samboende till personer med hemtjänst.

I Kiruna kommun rör det sig totalt om runt 2 000 personer som är prio 1, näst flest i länet efter Luleå, plus att kommunen räknar med att hälften av personerna som har hemtjänst bor tillsammans med någon som också ska erbjudas vaccin.

– Det är av otrolig vikt att vi kan skydda de mest utsatta så det är extremt viktigt att vi står på tårna och kör igång omedelbart när vaccinet är tillgängligt, säger socialchefen Håkan Dahlqvist.

Det blir som väntat kommunerna själva som kommer att genomföra vaccineringen inom äldreomsorgen.

– Ja, vi har fått en förfrågan från regionen om precis det. De vill att vi kan bistå på äldreboenden, i hemsjukvården, de som befinner sig i hemtjänsten och även samboende till hemtjänstbrukare och personalen, säger Håkan Dahlqvist.

Därtill kan personer i riskgrupp inom LSS-området tidigt komma att omfattas, säger han.

Kiruna kommun har haft hög samhällssmitta med över 200 nya bekräftade fall av covid-19 de senaste fyra veckorna. Håkan Dahlqvist har dock inga uppgifter om hur många doser de kommer få i första skedet.

– Det blev en besvikelse genom att det blev en reducering av antalet vacciner men vi ser ju att det kommer att kompletteras med andra vaccin ganska snabbt, säger han.

En glädjande nyhet är att Kiruna kommun till skillnad från i våras lyckats undvika smitta på sina äldreboenden, enligt socialchefen.

– De har gjort ett fantastiskt jobb ute på äldreboenden och i hemtjänstgrupperna. Sedan utbrottet i Karesuando i juli har vi inte haft någon sjukdom på äldreboende och något enstaka fall i hemtjänsten, säger Håkan Dahlqvist.

Preliminärt skulle över 45 000 norrbottningar kunna få vaccinet under januari och februari. Men nu kan tusentals 70-plussare och människor i riskgrupp i värsta fall få vänta på sprutan till det andra kvartalet 2021.

Chefsläkaren Pia Näsvall upprepar dock att målet fortsatt är att alla norrbottningar över 18 ska kunna erbjudas vaccin under det första halvåret, även om leveransproblem ser ut att ge färre doser i början av året.

– Vi kan inte annat än vara beredda när vaccinerna kommer, säger hon.

En viktig del är att kunna använda alla doser och att vaccin inte går till spillo.

– Vår uppmaning är att man ska vilja vaccinera sig för att vi ska uppnå en hög vaccinationsgrad, men det är inte så att vi kan tvinga någon, säger Pia Näsvall.

Region Norrbotten uppger att inga kommuner kommer att prioriteras högre än andra. Det finns även indikationer på att personer över 70 år kommer att prioriteras härnäst, och därefter vårdpersonalen.

– Vi får de doser vi får och vill ha så mycket vi kan för att alla ska kunna få vaccinet, säger Pia Näsvall.

Först i kön för vaccin

1. Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst i ordinärt boende. Syftet är att ge tidigt skydd till de som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19.

2. Personal inom äldreomsorg som arbetar nära boende och omsorgstagare enligt prioritet 1.

3. Hushållskontakter, det vill säga vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp enligt prioritet 1.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!