Lokala restriktioner införs i Norrbotten

För att stoppa spridningen av covid-19 införs lokala restriktioner i Norrbotten. Syftet är att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor.

Anders Nystedt.

Anders Nystedt.

Foto: Montage

Norrbotten2020-11-10 13:18

Det blev ingen skärpning med lokala restriktioner, eller allmänna råd som det också kallas, i Norrbotten förra veckan. Det stod klart efter att smittskyddsläkaren Anders Nystedt haft möte med stadsepidemiologen Anders Tegnell.

– Tegnell pratade mycket om tajming att man inte får gå in för tidigt och man får inte gå in för sent. Men det är otroligt nära och tyvärr tror jag vi kommer att få göra det där nästa vecka, sade Nystedt.

Sedan dess har både Folkhälsomyndigheten och regionen följt den kraftigt ökade smittspridningen i Norrbotten. Totalt konstaterades 538 personer ha covid-19 förra veckan, bara i Luleå flerdubblades antalet från 80 fall till 231 fall.

Och med anledning av den ökade spridningen har de därför beslutat att införa lokala restriktioner efter ett nytt möte. Från och med den 10 november uppmanas alla som vistas i Norrbotten, Kalmar och Västerbotten att:

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Folkhälsomyndigheten menar dock att det är viktigt att den som har symtom som kan vara covid-19 undviker all nära kontakt med andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!