"Jag vill skapa livsmiljöer för människor"

Som barn fascinerades hon av gamla hus med historia, idag driver Josefina Nordmark arkitektkontoret Nordmark och Nordmark. I senaste avsnittet av podden Snacka om affärer berättar hon om vägen till drömjobbet, hur det var att rita sitt eget hus – och sedan visa upp det på tv.

Nyheter 5 mars 2021 14:30

Hon är arkitekt och vd på Nordmark & Nordmark arkitekter, som finns i Luleå och Skellefteå. Men Josefina Nordmarks resa mot arkitekturen började tidigt, redan under uppväxten i Gammelgården utanför Kalix.

– Jag tyckte det var väldigt kul att besöka gamla hus som liten. I pappas föräldrahem fanns det gamla tidningar på vinden, det triggade fantasin, vad har det här huset varit med om?

Viljan att skapa miljöer för människor, och ett behov av att vara kreativ och lösa problem, tog henne sedan vidare mot yrket. Hennes drömjobb, där hon brinner för att skapa miljöer som människor mår bra i.

– En byggnad kan vara jättevacker att se på och det är en viktig del i det hela. Men det absolut viktigaste är att människorna som ska vistas i byggnaden mår bra, och det gör de om det är bra arkitektur. Bra arkitektur handlar inte bara om estetik, utan om så mycket annat – vilken känsla får man när man kommer in i ett rum? Det handlar om ljus, rörelse, rumsligheter, färger och material.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att man får vara med och bidra till en positiv utveckling av samhället. Jag vill skapa livsmiljöer för människor, miljöer som människor trivs i och mår bra i, säger Josefina Nordmark.

I senaste avsnittet av podden Snacka om affärer berättar hon också om hur rötterna fick henne att återvända till Norrbotten, hon avslöjar sitt framtida drömuppdrag – och hur det egentligen var att visa upp sitt hem i tv-programmet "Hemma hos arkitekten".

Avsnittet finns där poddar finns, bland annat här: https://open.spotify.com/episode/0jPvrOV713W0w1lptiX2q8

 

Podden Snacka om affärer görs i samarbete med Almi Nord, som i det här avsnittet ger sina bästa tips för att sälja med framgång.

– Tänk problemlösning! Fundera på hur din tjänst eller produkt löser kundens problem. Var nyfiken på din målgrupp, tipsar Claudia Esberg, rådgivare på Almi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa