Det går ett skamtåg genom Sverige. Ett tåg bestående av stressade föräldrar som flyger fram med sina barns gympapåsar och extraskor i famnen. De vill lämna och hämta på fritids i rimlig tid utifrån vad de tror är bra för deras barn. Men vad är i "rimlig" tid? Jag tillhör den skara föräldrar som lämnar först och hämtar sist på fritte, och det är här fritteskammen kan komma in. Men jag vägrar.
Jag hör vuxna säga ”Då behöver hon inte vara på fritids så länge”. Vadå? Är det något fel på oss som hämtar runt fem till skillnad från dem som hämtar vid tre-fyra? Är det en skam ha sitt barn på fritte? Är det bättre om de är hemma, i så fall varför?
För min och dotterns del betyder lämning senast 07.15 för då äter de frukost på fritids och jag hinner till jobbet som drar i gång halv åtta. Hämtning sker kvart i fem i och med att jag jobbar till 16:30. Det här ses av många föräldrar som långa dagar i skolans värld. Men vad är problemet, liksom?
Jag betalar 562 kronor i månaden för att ha mitt barn på fritte. Så värt! Hon har det ju jättebra på fritidshemmet där hon är med duktiga pedagoger och jämnåriga barn som leker ute, pysslar inne och tar det lugnt tillsammans. Vad skulle hända om hon gick hem när skolan slutade? Jag hör andra barn berätta vad de gör efter skolan, de som inte går på fritids vill säga, och det är mycket Ipad som gäller, eller Xbox. De tar sig mellanmål och spelar sedan spel eller surfar loss. De har inte fritids, de har internet.
Mitt barn går i tvåan och har därmed fyllt åtta år i år. Kan man gå hem ensam då och vänta tills någon vuxen kommer hem? Ja svarar vissa, men inte jag. Jag vet det finns barn i den åldern som tågar hem när skolan slutar 13:30. De har förmodligen föräldralediga föräldrar, mor- eller farföräldrar till hands eller kanske något äldre syskon att ta i hand till deras föräldrar slutar arbeta.
Det kan vara så att många föräldrar vill hämta tidigt för att de vill ge ett mervärde till sina barns liv. De vill förhoppningsvis vara med sina barn och det vill förstås även jag. Men används eftermiddagarna till? Leker barnet med andra barn såsom det kan göra på fritids eller är det kanske så att barnet är organiserat i något idrottslag som börjar träna redan vid fyra-fem och att föräldern därför måste hämta tidigare? De får inte ihop pusslet på annat vis. Kan det vara så?
I så fall, varför gör man så, och vilka kan göra så? De som har råd, de som lever i par där den ena kan och vill jobba deltid. Inte sjutton kan man hämta 15:00 på fritte om en inte jobbar deltid. Jo, kanske om man jobbar natt. Då förstår jag dem, annars får de ju aldrig träffa sitt barn.
Jag har mitt barn på fritids för att jag vill att hon ska ha en trygg och bra fritid och för att jag varken har råd eller vill jobba deltid. Vissa vuxna verkar tänka annorlunda. Jag är enda föräldern till mitt barn och hämtar och lämnar således alla dagar. Inga problem! Så länge det är möjligt kommer jag försöka undvika att mitt barn lommar hem från skolan och slänger sig in i skärmarnas förlorade rike. För det är ofta det barn vill, spela. Och det måste vi föräldrar se upp med.
Hur lång skärmtid är okej för ditt barn per dag? Istället för fritteskam tycker jag vi ska klämma till med ett annat nyord; skärmskam. Hur stor del av barnets vakna tid vill du ge det tillgång till spel och skärmar? Fundera över det och sluta fritteskamma, tack.