Industriboomen ur ett helikopterperspektiv

Den redaktionella satsningen Framtidsfabriken, som bevakar industriboomen i norr, har gjort avtryck. "Vi har fÄtt stor uppmÀrksamhet frÄn i stort sett alla aktörer som finns med i samhÀllsomstÀllningen", sÀger redaktören Jonny Vikström.

Lenitha Andersson Junkka, redaktionschef och ansvarig utgivare för Kuriren, kuriren.nu och nsd.se.

Lenitha Andersson Junkka, redaktionschef och ansvarig utgivare för Kuriren, kuriren.nu och nsd.se.

Foto: Alva Thiger

Nyheter2022-09-19 16:00

I Norrbotten och VÀsterbotten investeras över 1000 miljarder kronor i den nya tidens industrier och innovationer. VÀrldens blickar riktas mot norr och utvecklingen innebÀr stora utmaningar nÀr det gÀller kompetens, infrastruktur, inflyttning, miljö och samhÀllsservice.

För ett halvÄr sedan lanserades dÀrför Framtidsfabriken, som gÄr att nÄ digitalt via NSD, Norran, Kuriren och PT, för att bevaka industriboomen och det nya lokalsamhÀllet.

– Vi sĂ„g ett behov av att med journalistik beskriva vad som sker i vĂ„r region ur ett större perspektiv. I den vanliga nyhetsrapporteringen skriver vi om enskilda satsningar ofta kopplat till orter som tidningen bevakar. Vi saknade ett helikopterperspektiv som beskriver hela regionen, som dessutom rĂ„kar vara samma omrĂ„de dĂ€r vĂ„ra fyra tidningar verkar, sĂ€ger Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef och ansvarig utgivare för Kuriren, kuriren.nu och nsd.se.

Syftet med plattformen Àr att ge mer fördjupad information om vad som sker samt vad de stora industrisatsningarna fÄr för följder och konsekvenser.

UtomstÄende aktörer bjuds Àven in för att bidra med fler perspektiv i form av krönikietexter.

– Vi beskriver vad som sker nĂ€r samhĂ€llet ska stĂ€lla om, vilka risker och möjligheter som finns. Vi berĂ€ttar om mĂ€nniskorna och hur de berörs. De som flyttar hit, de som fĂ„r nya möjligheter men ocksĂ„ om de som fĂ„r fabriken som granne, sĂ€ger Andersson-Junkka.

En som jobbar för att fÄ ihop allt till lÀsarna Àr redaktören Jonny Vikström. Han berÀttar att det varit en spÀnnande och intensiv tid med Framtidsfabriken.

– Jag tycker att vi har fĂ„tt stor uppmĂ€rksamhet frĂ„n i stort sett alla aktörer som finns med i samhĂ€llsomstĂ€llningen. Allt frĂ„n de stora bolagen, regionerna och kommunerna till universitetet, science center som Teknikens hus, mindre organisationer och vanligt folk. Det hĂ€nder ju sĂ„ otroligt mycket pĂ„ mĂ„nga fronter samtidigt, men utvecklingen sker i olika takt i olika kommuner. Vi har varit entrĂ€gna med att fĂ„ med ungdomarna i bevakningen ocksĂ„. Vad tĂ€nker de om utvecklingen? Vilka Ă€r deras drömjobb? Otroligt intressant att spegla.

Har ni nÄgot spÀnnande pÄ ingÄng?

– JajjamĂ€n! Det hĂ€nder nya saker hela tiden, sĂ„ det Ă€r inget problem. Nu börjar snart stĂ„lverksbygget i Boden pĂ„ allvar, med alla gĂ€starbetare, nya mĂ€nniskor och experter som det lockar till sig. Inflyttningen frĂ„n utlandet till SkellefteĂ„, hur förĂ€ndrar det stadslivet och vad tĂ€nker de nya SkellefteĂ„borna? LTU bedriver ledande forskning kring artificiell intelligens (AI), exempelvis robotar och drönare som vĂ€ntas pĂ„ en stor roll i gruvor och industrier men ocksĂ„ inom exempelvis byggindustrin. Det ska vi titta nĂ€rmare pĂ„. Det Ă€r bara att dra pĂ„ sig VR-glasögonen och inse att framtiden Ă€r hĂ€r, sĂ€ger Vikström.

Framtidsfabrikens andra pappersbilaga kommer ut i oktober och i den samlas de viktigaste artiklarna. Bilagan delas ut i hela Norrbotten och norra VĂ€sterbotten.

– Vi har fĂ„tt mycket respons frĂ„n lĂ€sare och vi hoppas sĂ„ klart att vĂ„r journalistik har gett mer information, större förstĂ„else men ocksĂ„ skapat stolthet för att det Ă€r i vĂ„r region den gröna omstĂ€llningen sker. Vi har ocksĂ„ fĂ„tt glada tillrop frĂ„n folk som tycker att satsningen Ă€r viktig, sĂ€ger Andersson-Junkka.

Redaktören Jonny Vikström berÀttar att det varit en spÀnnande och intensiv tid med Framtidsfabriken. Han tycker de har fÄtt stor uppmÀrksamhet frÄn aktörer som finns med i samhÀllsomstÀllningen.
Redaktören Jonny Vikström berÀttar att det varit en spÀnnande och intensiv tid med Framtidsfabriken. Han tycker de har fÄtt stor uppmÀrksamhet frÄn aktörer som finns med i samhÀllsomstÀllningen.
Om Framtidsfabriken

Framtidsfabriken Ă€r en sajt som du nĂ„r via din dagstidning NSD, Kuriren, PT eller Norran med fördjupad journalistik kring den utveckling som just nu sker i Norrbotten och norra VĂ€sterbotten. 

DÀr finns nyheter och reportage om industrietableringarna, samhÀllsomvandlingen, forskningen och mÀnniskorna som lever det nya livet i norr.

PÄ plattformen finns ocksÄ gÀstkrönikor som ger fler perspektiv.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!