I kväll är det dags att motbevisa tvivlarna

Bloggen om segern mot Finland och rysarmötet med Slovenien.

Ludde Håkanson

Ludde Håkanson

Foto: TT

Basketbloggen2021-11-28 09:50

Hyllningarna har varit många, högljudda - nästan euforiska - efter det svenska herrlandslagets seger i VM-kvalpremiären mot Finland med 72-62 inför 10 000 åskådare i Avicii arena för några dagar sedan.

Det har snackats om en nystart med tre svenska förbundscoacher, och en spansk, som efter bara en match tycks ha skapat en enorm framtidstro där inget längre är omöjligt.


Och visst. Det var skitkul att se den svenska energin. Att se tränarnas samspel och glädje. Tydliga och moderna ledarskap.

Det var häftigt att följa Ludde Håkansons självklara pondus på planen och iskyla i de avgörande ögonblicken. Det var spännande när Viktor Gaddefors, efter ett års bojkottande av förre förbundskaptenen Hugo Lopez, bara körde på som att ingenting har hänt. 

Här finns något att bygga på. Något att vårda och ta hand om. 


Men Bloggen vore inte Bloggen om den inte skrapade på ytan, hittade lite sprickor och blickade bortom alla hyllningar. 

För det första: Hur bra är Finland egentligen?

Inte så vasst som många vill hävda. De blåvita laget är utan tvekan några år från sin peak. Spelare som Petteri Kooponen, Jamar Wilson och Shawn Huff har nått zenit i sina karriärer och landslaget är i en tydlig ombyggnadsfas. Finland är helt ok - ett relevant och samspelt landslag - men inte skräckinjagande på något sätt. Från min horisont var den svenska segern ingen överraskning alls, egentligen ganska väntad.


En vinst är fortfarande bara en vinst. Vi har genom åren sett så många svenska stormatcher på hemmaplan som i slutändan inte betytt ett jäkla skvatt när tabellen räknats ihop.

Nej, ett kval till mästerskap blir först intressant när en tung seger tas på bortaplan. Varken förr eller senare. Historien visar att det svenska herrlandslaget alldeles för sällan lyckas med det när något står på spel. Det borde vi ha lärt sig efter alla smärtsamma kvalmisslyckanden de senaste åtta åren.


I kväll (söndag) har Håkanson & Co ännu en chans att besegra sina demoner mot Slovenien på bortaplan. En chans att motbevisa tvivlarna. Det är dags att ta den nu.


Segern mot Finland var kul och en spännande start. Men egentligen har absolut ingenting hänt.