I dag: Sverige förhörs kring samepolitiken

Under måndagen kommer talare från 123 länder förhöra Sverige vid FN i Genève. Kritik riktas mot den svenska samepolitiken.

FN kritiserar den svenska samepolitiken och frågas ut under måndagen.

FN kritiserar den svenska samepolitiken och frågas ut under måndagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nyheter2020-01-27 09:37

Ännu en gång kommer Sveriges ställas till svar i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Och ännu en gång handlar det om behandlingen av sitt urfolk samerna.

Senast det här hände var 2018 och dessförinnan 2015. Då som nu ligger påtryckningar mot Sverige att ratificera ILO-konventionen 169. Något som skulle ge samerna stärkta rättigheter till land, vatten och naturtillgångar i ett område som täcker nära halva av Sveriges yta.

En konvention som Sverige var drivande att få till stånd i EU redan 1989, men sedan aldrig själv skrivit under. Grannländerna Norge och Danmark har däremot ratificerat konventionen under 90-talet.

Sveriges uppmanas även se över glappet i rättigheter mellan de olika samiska grupperna. En fråga som blir alltmer aktuell i och med Girjas-domen och samebyns nyvunna rättigheter till småviltsjakt och fiske ovan odlingsgränsen.

Inför utfrågningen har Sametinget och flera samiska organisationer lämnat in rapporter där de riktar kritik mot den svenska samepolitiken.

Den som ska svara för Sverige under förhöret är Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation. 

Till Sameradion & SVT Sápmi har Helen Öberg,  statssekreterare med ansvar för samiska frågor vid kulturdepartementet, inför utfrågningen sagt att det sker framsteg inom samepolitiken. Och att hon kommer lyfta fram regeringens tre pågående beredningar om konsultationsordningen med samer, en samisk sanningskommission och nordisk samekonvention. Hon medger dock att det inte pågår någon beredning om att ratificera ILO-konventionen 169.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!