Hybrit lyfts fram som ambitiöst initiativ

Ett norrbottniskt initiativlyftes fram som ett av de mest ambitiösa initiativen för att hantera klimatförändringarna.

Satsningen Hybrit är ett samarbete mellan ståltillverkaren SSAB, gruvbolaget LKAB och elbolaget Vattenfall.

Satsningen Hybrit är ett samarbete mellan ståltillverkaren SSAB, gruvbolaget LKAB och elbolaget Vattenfall.

Foto: Pär Bäckström/Pbfoto.se

Nyheter2019-09-25 09:30

Det är SSAB, LKAB och Vattenfall som står bakom Hybrit-initiativet som syftar till att göra ståltillverkningen fossilfri. Företagen blir medlemmar i Leadership Group for Industry Transition, ett initiativ som lanserades vid FN:s klimattoppmöte i New York av Sveriges statsminister Stefan Löfven.

På mötet lyftes Hybrit-initiativet fram som ett av de mest transformativa initiativen för att hantera klimatförändringarna. Syftet  är att påskynda övergången till att minska koldioxidutsläppen i linje med målen i Parisavtalet.

FN:s generalsekreterare António Guterres har bjudit in världen till ett klimatmöte  för att presentera konkreta realistiska planer på att minska växthusgaser för att nå nollnetto utsläpp 2050. Sverige och Indien har fått förtroendet att visa på vikten av att industrin blir mer hållbar och fossilfri.

– Stålindustrin ses som en av de sektorer som är svåra att förändra, men vi är övertygade om att det går att minska utsläppen även här,, säger Martin Lindqvist VD och koncernchef på SSAB i ett pressmeddelande.

– Alla tre företagen har åtagit sig att vara fossilfria redan år 2045. Vi har alla konkreta tidsplaner för att nå det målet och har genom Hybrit startat byggandet och gjort investeringar för att påbörja den övergången, säger Jan Moström, VD och koncernchef, LKAB.

– Med Hybrit och Leadership Group tar vi chansen att vara en del av övergången och arbeta med lösningar för vår tids viktigaste utmaning, säger Magnus Hall, VD och koncernchef för Vattenfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!