Spelet bakom kommunalrådets avgång

Bakom Lenita Ericsons (S) avgång finns en maktkamp och djup spricka i fullmäktigegruppen som följt med sedan tiden för Niklas Nordströms avgång.

En djup splittring inom Socialdemokraterna ligger bakom kommunalrådet Lenita Ericsons avhopp. Kritik riktas mot Ericsons ledarstil bland annat, något som hon själv förnekar och kallar svartmålning.

En djup splittring inom Socialdemokraterna ligger bakom kommunalrådet Lenita Ericsons avhopp. Kritik riktas mot Ericsons ledarstil bland annat, något som hon själv förnekar och kallar svartmålning.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2020-10-06 16:22

Den kritik som riktats inifrån gruppen mot kommunalrådet bottnar enligt flera olika källor i tre områden:

1) Brister i ledarskapet gentemot partikamrater och tjänstepersoner. Ericson ska ha försökt att toppstyra enskilda politiker och tjänstemän, och när hon inte fått sin vilja igenom har det blivit hårda ord. 

– Det har inte funnits något utrymme för olikheter eller andras synpunkter. Det handlar om utskällningar och trakasserier, säger en tung S-politiker.

2) Handfallenhet när det gäller att driva frågor. Interna kritiker menar att S egen politik tappat styrfart efter Nordströms avgång, och att det inte bara kan härledas till coronapandemin.

– Det händer ingenting. Det är oppositionen som äger agendan och vi som reagerar. Det fungerar inte, säger en annan S-politiker.

3) Otydlighet när det gäller politiska beslut. Lenita Ericson har öppnat för mer lyhördhet och dialog. Nyligen sköt hon upp beslutet om nedskärning inom deltidsbrandkåren i Råneå. Inåt uppfattas hon i stället som velig.

– Det är ingen som förstått vilken politik som ska drivas eftersom Lenita kan byta fot hela tiden. Att hålla en rak linje går inte, utan så fort det blir jobbigt så backar man, säger en S-politiker.

Lenita Ericson uppger själv att en av de utlösande faktorerna bakom avgången är ett debattinlägg om skolan som hon inte tilläts svara på.

Just skolan verkar ha varit en konflikthärd inom S-ledningen. Lenita Ericson har enligt våra uppgifter försökt driva igenom att hålla medborgardialog om skolan, något som fullmäktigegruppen röstade ned.

I det läget hotade Ericson att avgå. Kompromissen blev att hålla medborgardialoger kring Luleås utvecklingsplan i stället.

Andra frågor som det riktas kritik kring är bristen på engagemang i Hybrit och LKAB:s industripark, försäljningen av Svartöstadsskolan som togs tillbaka, och placeringen av Teknikens hus i Södra hamn, där man inte lyckats ta ett beslut ännu.

Lenita Ericson reagerar kraftigt på kritiken.

– Det är det här jag befarat hela tiden ska spridas. Det finns ett gäng som inte accepterat att jag blivit vald. Det de sysslar med är svartmålning, säger hon.

Ericson säger att hon absolut inte känner igen sig i att det varit lågt i tak och att hon betett sig illa och rent av trakasserat partikamrater eller tjänstepersoner.

– Det är absolut inte min bild av mitt beteende eller klimatet i gruppen.

Har du känt dig motarbetad och försökt peka med hela handen, så att säga?

– I min värld så fungerar det interna arbetet så att man för diskussioner och så kommer man överens. Min ledarfilosofi är att alla ska komma till tals. Jag har verkligen lagt mig vinn om att alla ska få uttala sig.

Ericson skriver inte heller under på kritiken att hon varit velig i besluten eller att ledningen bedrivit en passiv politik.

– Jag upplever det absolut inte så. Men det är en viktig principiell fråga för mig att jobba på ett sätt där vi försöker att hitta lösningar på frågor genom att lyssna på medborgare. Det är ett förändringsarbete inom partiet som jag sett som viktigt. Sedan har det gått en hel del tid åt att arbeta med krisledning med anledning av coronapandemin. Vidare har jag också tvingats ägna  tid åt ärenden som är kopplat till ordning och reda och som skapats innan jag blev vald till kommunstyrelsen ordförande, säger Lenita Ericson.

Lenita Ericson avgår efter mindre än ett år som kommunalråd. Nu kan vi avslöja detaljer i spelet bakom hennes avgång.
Lenita Ericson avgår efter mindre än ett år som kommunalråd. Nu kan vi avslöja detaljer i spelet bakom hennes avgång.
Maktstriden i S

Efter att Niklas Nordström lämnade kommunalrådsposten för ett år sedan stod valet mellan två möjliga efterträdare: Lenita Ericson, då vice ordförande i kommunstyrelsen, och Kent Ögren, ordförande i Lulebo och tidigare landstingsråd.

Ögren och Emma Engelmark var valberedningens förslag som kommunalrådsduo, men på representantskapet segrade Lenita Ericson och Fredrik Hansson. Ericson fick 54 röster, Ögren 43.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!