Här är företagen som toppar Tillväxtligan

Logi, försäkringar och maskiner – helt olika branscher toppar 2020 års Tillväxtliga i Norrbotten, som nu offentliggörs av Almi. I det senaste avsnittet av Snacka om affärer möter vi topp tre företagarna på listan: Johan Väisänen, Daniel Bergström och Tommy Jellerbo.

Nyheter 15 april 2021 08:15

Tillväxtligan är en topplista med de företag i varje län som har störst tillväxt. Listan presenteras årligen av Almi, och nu står det klart vilka tre företag som toppar 2020 års lista i Norrbotten.
– Vi gör detta för att lyfta fram branscher som växer och företag som gjort rätt saker, och troligen också på rätt sätt, säger Johanna Sjögren, rådgivare på Almi och ansvarig för Tillväxtligan i Norrbotten.

Vad betyder det för företagen att vara med på listan?
– Det är ärofyllt och blir ett kvitto på väl utfört arbete. Vanliga år när det inte är corona brukar vi också äta lunch tillsammans på Residenset, där man får träffa landshövdingen och de andra företagen på topplistan, vilket också ger möjlighet till nya affärer, berättar Johanna Sjögren.

 

Det senaste avsnittet av podden Snacka om affärer gästas av de tre företagarna i topp på 2020 års Tillväxtliga. En av dem är Johan Väisänen, som tillsammans med frun Sara startade sitt aktivitetsföretag Explore the north, med en dröm om att ta hand om gäster. Idag har det vuxit till fler delar inom besöksnäring och logi – däribland Arctic River Lodge i Tärendö, som nu toppar ligan med en tillväxt på 2055 procent.

– Vi har byggt upp ett behov av gäster som vill komma till Norrbotten och uppleva norrsken, midnattssolen, och framför allt värdskapet vi har i Norrbotten, det är icke att förta. Det är ett varmt län, människor är välkomnande. Vi har byggt upp ett behov så när vi öppnade dörrarna till Arctic river lodge så kommer gästerna. Det blir en full anläggning och då kommer tillväxten. Så vi säljer innan vi bygger, och därför blir det en otrolig tillväxtsiffra, berättar Johan Väisänen.

Hur gör man en gäst nöjd?
– Jag brukar använda ordet empati. Man bryr sig om människor, ser människor, och kategoriserar inte människor. Alla är vi olika men ändå lika. Min gamla morfar sa en gång att i Tornedalen är kaffet alltid varmt. Det är för mig ett ledord, det är värdskap.

 

Andraplatsen på Tillväxtligan intas av Daniel Bergström, som vuxit upp bland maskiner och haft dem i släkten under flera generationer. Sen 2017 driver han Bergströms maskin och transporttjänst i Kalix, som nu intar listan med en tillväxt på 1747 procent.

– Det är spännande. Det är inget som man har tänkt på, utan vi har trampat på och kämpat. Det har funnits mycket jobb sista åren i länet och det verkar som att det fortsätter framgent, säger Daniel Bergström.

– Någonstans visar det att vi har gjort rätt. Vi har kämpat hårt, tillägger han.

 

På tredje plats i Tillväxtligan 2020 hittar vi Sensor försäkring. Vd:n Tommy Jellerbo har jobbat med försäkringar i över 30 år, med flera chefspositioner på företag i branschen. 2017 startade han Sensor försäkring, som placerar sig på listan med en tillväxt på 207 procent.

– Det mest hedrande med Tillväxtligan är inte att växa fort bara. Utan vi har faktiskt också haft en sista rad som inte varit röd, utan svart. Det är extra hedrande, säger Tommy Jellerbo.

– Jag är ju 56 år och snittåldern på våra anställda är under 30, det är otroligt vitaliserande. Fantastiskt kul, tillägger han.

Vad ligger bakom tillväxten?
– Om man hårdrar det, så kan inte vi göra någon skillnad när det gäller produkterna, de är ganska standardiserade. Det är som är vår USP är vår personal. Personal går inte att kopiera, det är något man måste bygga, och det är det som är vår framgångsfaktor.

 

Hör mer om företagen i senast avsnittet av podden Snacka om affärer, som finns där poddar finns – bland annat här: https://open.spotify.com/episode/7pi3Rzq85YOWamifKtiwFw

 

Topp 10

1. Arl In Tärendö AB, Pajala, Johan och Sara Väisänen, 2055 procent
2. Bergströms maskin & transporttjänst AB, Kalix, Daniel Bergström, 1747 procent
3. Sensor försäkring Norden AB, Luleå, Tommy Jellerbo, 207 procent
4. Mrm Mining Aktiebolag, Gällivare, Mattias Nilsson, >175 procent
5. Ak Nord AB, Luleå, Henrik Lindqvist, >150 procent
6. Norrbehandling AB, Luleå, Marcus Gustafsson, >150 procent
7. Install Fiber i Norr AB, Luleå, Jan Fransson, >125 procent
8. Limmec AB, Övertorneå, Matias Isomaa, >125 procent 
9. Niemis Gräv och Transport i Kiruna AB, Kiruna, Jonas Niemi, >125 procent
10. Isoenergi Sverige AB, Kalix, Fredrik Nyström, >100 procent

Om Tillväxtligan

En gång om året publicerar Almi listan med de tio snabbast växande företagen i länet. Tillväxten mäts som omsättningsökningen för de två senaste åren, baserat på offentlig information från UC Select. Företagen ska ha mellan 5 och 250 anställda och visa ett positivt resultat. I samband med publiceringen av listan utses det mest snabbväxande företaget i länet till vinnare av årets Tillväxtliga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa