Han bytte trucken mot förskolan

Efter 18 år som fordonsförare bestämde 41-årige Mikael Söderberg sig för en livsavgörande förändring. I dag arbetar han som barnskötare på förskolan. "Jag blev väldigt förvånad över att upptäcka hur dålig lönen är."

Mikael Söderberg tog chansen att förändra sitt liv. Han lämnade trucken efter 18 år som yrkesförare för att utbilda sig till barnskötare. Det kostade honom en lönesänkning på närmare 10.000 kronor, men känslan av att ha "världens bästa jobb" uppväger, anser 41-åringen.

Mikael Söderberg tog chansen att förändra sitt liv. Han lämnade trucken efter 18 år som yrkesförare för att utbilda sig till barnskötare. Det kostade honom en lönesänkning på närmare 10.000 kronor, men känslan av att ha "världens bästa jobb" uppväger, anser 41-åringen.

Foto: Petra Älvstrand

Nyheter2019-11-10 05:30

I tolv år körde Mikael Söderberg truck på stålverket, men en dag kom insikten att hans liv behövde en nystart.

Att börja plugga på universitet var uteslutet, men via vuxenutbildningen hittade han ettårig utbildning till barnskötare. 

–  När jag blev pappa för nio år sedan insåg jag hur kul det är att ha barn. Jag bestämde mig för att ge det här yrket en chans.

I dag arbetar Mikael Söderberg på Bensbyns förskola. Han har en pooltjänst, vilket innebär att han är en tillgänglig resurs vid sjukdom, ledigheter eller arbetsplatsmöten.

Totalt arbetar 15 förskollärare och barnskötare på förskolan. I personalgruppen finns en enda man.

Det är förstås en ovanlig situation. På de flesta av Luleås förskolor består arbetsgruppen enbart av kvinnor. På Luleå kommuns över 60 förskolor arbetar sammanlagt 20 män.

– Även om jag gått från ett mansdominerat till ett kvinnodominerat yrke hade jag inga problem att komma in i arbetslaget. Jag hade en förutfattad mening om hur det skulle vara, men det visade sig jargongen nästan lika tuff som på SSAB. Ibland kan jag sakna manlig kontakt. Jag har märkt att jag blir glad när det kommer manliga vikarier, berättar Mikael Söderberg.

Det har funnits stunder när han ifrågasatt sitt yrkesval. Ett sådant tillfälle var när han googlade på "manliga barnskötare" under utbildningsåret.

–  Första länken var till en artikel om en manlig barnskötare som var misstänkt för sexuella övergrepp. Jag började tänka på vad jag gett mig in på och blev orolig över att möta sådana misstankar i min nya yrkesroll.

I mitten av 1990-talet startade "Män i förskolan i Luleå". Tobias Skogsberg är samordnare för nätverket som brukar arrangera fyra-fem möten per år.

Tanken är att skapa ett forum där män får diskutera problem som kan uppstå på arbetsplatsen.  

–  Alla nyanställda män behöver prata om pedofilproblematiken. Vi måste utveckla strategier för hur vi ska ta emot barn. Det känns tråkigt eftersom alla barn har behov av närhet, men vi män måste tänka på hur vårt agerande kan uppfattas av utomstående på ett sätt som kvinnor aldrig behöver fundera över.

Nätverket har tillsammans med Luleå kommun satt upp en målsättning att antalet män i förskolan ska öka till fem procent redan vid årsskiftet och till tio procent inom en femårsperiod. I dag utgör männen mindre än tre procent av personalen.

–  Vi kommer inte att nå målsättningen till nyår, men det är inget orealistiskt mål. Jag känner flera utbildade män som har svårt att få jobb. Det händer fortfarande att kvinnliga chefer väljer personal efter traditionella könsmönster.

Bland länets övriga kommuner är könsfördelningen lika skev. I Norrland sticker Umeå ut, där andelen män ligger på sex-åtta procent.

Mötena med manliga kollegor blev en betydelsefull vändpunkt för Mikael Söderberg.

–  Mina kollegor peppade mig att stanna i yrket. De sade att sådana övergrepp har inte skett i Luleå. Här finns utbildad personal på varje fast tjänst, men det känns jobbigt att behöva tänka på vad omgivningen kan tro. Det har inte hänt mig, men jag skulle ta illa upp om någon förälder sade att jag inte fick byta blöjor på deras barn. 

Bytet av yrkeskarriär hade en stor inverkan på privatekonomin. Mikael Söderberg beräknar att vissa månader har lönen minskat med uppemot 10.000 kronor sedan bland annat möjligheten att arbeta övertid under storhelger försvunnit.

–  Det är helt sjukt. Jag var beredd på att tjäna mindre, men hade inte trott att jag skulle förlora så här mycket. Alla inom förskolan är grymt underbetalda! Men man söker sig inte till det här yrket för lönens skull utan  för att man vill utföra ett betydelsefullt jobb. 

För att dryga ut hushållskassan har han valt att arbeta extra hos sin gamla arbetsgivare. Han understryker att tidigare uppskattade han jobbjargongen som kan upplevas som rå, men hjärtlig. Den här gången upplevde han mottagandet som enbart kränkande.  

Han möttes av orden "här kommer pedofilen".

– Jag blev ledsen och arg och skällde ut min kollega. Det där var inte ens roligt. Jag kan inte uppfatta det på något annat sätt än nedsättande.

På söndag är det Fars dag. Det är en speciell högtid för Mikael Söderberg.

–  Att få barn är ingen självklarhet. Vi kämpade i två-tre år. För mig är fars dag är en viktig dag. Jag hade inte trott att jag skulle få vara med om det här.

I dag har han delad vårdnad om nioårige Dennis och är glad över att de morgontidiga arbetspassen är över. Sedan han började arbeta inom barnomsorgen behöver Dennis inte längre kliva upp klockan fem på morgonen.

–  Vi har ett speciellt förhållande. Det känns som vi är bästisar.

I dag kan de samlas kring ett gemensamt intresse. Dennis är nämligen bergfast övertygad att något riktigt roligt väntar för alla Luleå hockeys-supportrar framåt vårkanten.

–   Det känns som att jag har hamnat rätt i tillvaron, säger Mikael Söderberg. Visst har jag dagar när man funderar över mitt yrkesval, dagar när man ska ta sig hem trött och totalt slutkörd, men när det kommer ett barn springande emot en så försvinner alla negativa tankar. Jag är glad att jag tog chansen att förändra mitt liv.

  Fars dag

Indirekt lär William Smart vara upphovet till Fars dag. Den 19 juni 1910 hyllades han av sin dotter Sonora Smart Dodd. 

Ryktet om hyllningen spred sig ända till Vita huset, där den dåvarande presidenten Calvin Coolidge gav sitt stöd till initiativet. 42 år senare beslutade president Lyndon B Johnson att Fars dags-firandet ska ske den tredje söndagen i juni.

I Sverige slog seden igenom 1931. Svenska handelsförbundet ansåg att dagen inte skulle ligga i anslutning till Mors dag, vilket förde med sig att pappornas dag infaller andra söndagen i november. Det gör den också i Finland, Island och Norge, medan danskarna firar sina pappor på sin nationaldag 5 juni

Mikael Söderberg lärde sig yrket på förskolan i Bensbyn och fick tidigt signaler om att han inte behövde oroa sig för framtida jobb.
Mikael Söderberg lärde sig yrket på förskolan i Bensbyn och fick tidigt signaler om att han inte behövde oroa sig för framtida jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!