– Det är ett oerhört kortsiktigt tänk, säger Barbro Kågström, kommunombud för Sveriges arbetsterapeuter.
Tjänsten som arbetsterapeut i gymnasieskolan har funnits sedan 2007. Arbetsterapeuten är knuten till elevhälsan, jobbar nära skolpsykologen och stöttar elever inom bland annat autismspektrat.
– Arbetsterapeuten hjälper elever att få en fungerande skolgång och motverkar att elever blir hemmasittare, och är också en länk mellan skolan och hemmet. En oerhört uppskattad och värdefull tillgång, säger Kågström.
När dåvarande barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) besökte Luleås skola 2011 lyfte kommunen bland annat fram det jobb som arbetsterapeuten gör.
– Det känns jättetungt att man inte tar tillvara på kompetensen. I slutändan sparar man pengar på att se till att elever klarar gymnasiet och får en bättre grund att stå på inför arbetslivet, säger Barbro Kågström.
Förhandlingarna om att avskaffa tjänsten är avslutade. Eftersom det gäller bemanning är det inte en fråga för barn- och utbildningsnämnden (bun). Beslutet är taget av gymnasiechef Eva Lindbäck och innebär en besparing på 500 000–600 000 kronor per år.
– Det här är tredje eller fjärde året i rad som vi har en rejäl minskning i budgeten. Vi sliter hårt för att det ska drabba kärnverksamheten så lite som möjligt, säger Lindbäck.
Ett flertal tjänster kopplade till elevhälsa är lagstadgade, exempelvis skolsköterska och skolpsykolog, men så gäller inte för arbetsterapeut.
– Det är en jättevärdefull funktion. I den bästa av världar hade vi sluppit prioritera på det här sättet. Och det går alltid att ifrågasätta våra prioriteringar. Men när jag tittar på elevhälsan så har vi totalt sett en god bemanning. Den är till och med lite dyrare än jämförbara kommuner, säger Eva Lindbäck.
Bun har tidigare sagt nej till flera sparförslag av strukturell karaktär som förvaltningen lyft upp. Ordförande Emma Engelmark (S) säger att nämnden inte lägger sig i det här ärendet.
– Det är en verksamhetsfråga. Vi har markerat att vi vill skydda pedagogisk personal, men i övrigt är verksamheten fri att göra justeringar i organisationen, säger Engelmark.
Barbro Kågström är oroad av utvecklingen.
– Det här är den sjätte arbetsterapeuten som kommunen säger upp inom ett års tid. Det drabbar alltid de svaga i slutändan, säger hon.