Glöm inte att det är borgarna som styr sjukvården

72 procent av svenskarna bor i regioner som styrs av Moderaterna.

Stockholm 30 november 2020 07:01

Titta på bilden ovan och begrunda den!

Den visar styret i regionerna i Sverige (landstingen, som vi sa förr). Bara en region har rödgrönt styre – Västerbotten.

De tre största regionerna – Stockholm, Skåne och Västra Götaland – har borgerlig ledning. 72 procent av svenskarna bor i regioner som styrs av Moderaterna.

Den här bilden bör alla påminna sig om när Ulf Kristersson (M) eller Ebba Busch (KD) attackerar regeringen och hojtar om senfärdig coronatestning eller bristerna i sjukvården för de äldre.

Sjuk- och hälsovården är nämligen regionernas ansvar. Hälso- och sjukvårdslagen är tydlig på den punkten. 

I Region Stockholm handlar det dessutom ett långvarigt högerstyre. Socialdemokraterna befinner sig i opposition sedan 2006. Det är Irene Svenonius (M) och Ella Bohlin (KD) som är regionråd och håller i rodret. Därför ska Moderaterna och Kristdemokraterna inte försöka springa ifrån sitt ansvar för det omtalade testningshaveriet i Stockholm

Mot den bakgrunden borde Kristersson och Busch också rikta kritiken mot sina partivänner i regionerna än regeringen. Men istället väljer de att partipolitisera alla verkliga eller påstådda brister under coronahanteringen och använda dem som ett slagträ mot Stefan Löfven. Det är inte seriöst.

För egen del tror jag att det hade varit bra om den omtalade borgfreden fått råda ett tag till och att coronakommissionen fått analysera läget i lugn och ro. Då hade det funnits ett ordentligt underlag för en vettig coronadiskussion och om vilka slutsatser som stat, kommuner och regioner bör dra nu och inför framtiden.

Det är emellertid uppenbart att Kristersson och Busch tänker annorlunda och inte tänker avvakta kommissionens slutsatser. Men då får de också räkna med att vi är en del som kommer att påminna om Moderaternas och Kristdemokraternas ansvar för Region Stockholm och Stockholm Stad, som haft extra stora dödstal inom äldreomsorgen. 

Profilbild Olov AbrahamssonOlov Abrahamsson
Ämnen du kan följa
Ledarbloggen
Blogg

Ny krönikör på sidan 2

Blogg

Stefan Löfven gratulerar NSD

Blogg

Händelserikt år väntar i politiken

Blogg

Bloggen minns 2020 - del 24

Blogg

Bloggen minns 2020 - del 23

Visa fler