Den 20 november förra året inträffade ett misstänkt rån på Hertsön. Tre unga män uppgavs ha överfallit och knivskurit en fjärde man i benet, samtidigt som de stal hans mobiltelefon. De friades i tingsrätten. Detta var den första händelsen i Luleå där kända gängkriminella från Stockholm misstänktes verka i Luleå.
I juni greps också fyra Shottazmedlemmar på Vidselsbasen misstänkta för bland annat försök till grovt vapenbrott. I början av juli sköts en av dessa tidigare misstänkta rånare till döds i Rinkeby. Enligt uppgifter hade den mannen tidigare bott hos den 25-åriga kvinna som av allt att döma också föll offer för gängvåldet på Notviken den 30 juli. Enligt tidigare uppgifter till Norr media misstänker polisen att det var en medlem i den kriminella grupperingen Shottaz som avrättade kvinnan.
Journalisten och författaren Diamant Salihu har följt gängkonflikterna i Stockholm under flera år.
”Jag vet inte exakt varför de var i Luleå, mer än att flera personer som kopplas till en gruppering i nordvästra Stockholm hade ett litet kluster i Luleå där de bland annat var misstänkta för brott. Som jag förstått det så var kopplingen dit framförallt genom relationen till några unga kvinnor”, skriver han i ett mejl till Norr media.
Enligt spaningsledaren Mats Lindström vid Stockholmspolisen är det ingen slump att de kriminella grupperingarna expanderar till mindre städer i norra Sverige.
– Ska man distribuera narkotika i en stad behöver man kontakter. Det kallas för ankarpunkt, det kan vara någon de träffat på en anstalt, en släkting eller vänner som flyttat. De behöver den lokala aktörens nätverk för att bedriva narkotikadistribution, säger han.
Enligt Lindström är det vanligt att de "lokala aktörerna" gärna vill samverka med de kriminella gängen.
– Det är lättare att få betalt då. Gängens fördel är att de har ett våldskapital knutet till sig, man har ett rykte, ett namn.
– Sen kan den kriminella grupperingen tillsammans med den lokala aktören bestämma sig för att eliminera en annan aktör som finns på orten. De är lojala mot varandra och gör affärer tillsammans, det betyder inte att alla måste bli gängmedlemmar, säger Mats Lindström.