Föreningslivet gör Norrbotten starkare

Claes Nordmark (S) är kommunalråd i Boden och ordförande för Norrbottens Kommuner

Sverige 23 februari 2021 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Jag är uppvuxen i Bodens föreningsliv. Som ung bestod min fritid av hockey, fotboll, basket, friluftsliv, spela instrument och många fler aktiviteter som vårt fantastiska föreningsliv erbjuder.

De flesta av oss har en nära och positiv relation till föreningslivet. Att vara med i en förening är en möjlighet att engagera sig i det man tycker är givande. Det är utvecklande och bygger vänskapsband som ofta räcker hela livet. Dessutom ger ens engagemang mycket tillbaka till samhället.

 

Föreningslivet är för mig ett kitt som håller ihop, berikar och stärker vårt samhälle. 

Det formar livet i vardagen. Det lär oss arbeta tillsammans för att uppnå gemensamma mål. Det bidrar till att göra en plats till rolig och meningsfull att bo och leva på. 

Alla de aktiviteter som våra eldsjälar och ideella krafter skapar är därför oerhört viktiga för Norrbottens utveckling.

 

Här i Boden arbetar kommunen och föreningslivet tillsammans i en tät dialog så att kommunen kan stödja föreningarna på bästa sätt. 

Under pandemin har vi tänkt nytt kring kunskapsutbyte samt infört ett stödpaket som alla föreningar kan söka medel från. Ända sedan i höstas har vi gratis plan- och hallhyra för föreningarna för att hjälpa dem genom den här tuffa tiden.

 

Tack vare enormt engagemang inom kommunen och hos våra föreningar har organisationen Sveriges Föreningar utsett Bodens kommun till hela Sveriges mest föreningsvänliga kommun. Motiveringen innehåller bland annat att samspelet gör Boden till en spännande kommun att verka och leva i.

Det är något jag skriver under på, både som förtroendevald och föreningsmedlem. Och jag vet att det stämmer oavsett vilken kommun det gäller – våra föreningar gör kommunerna mera spännande att leva i. Och föreningarna gör samhället starkare genom att samla goda krafter för gemensamma ändamål och bygger tillit mellan människor.

 

Just tillit och tolerans är något som vi behöver nu mer än på länge. Det är lätt att i den överhettade debatten på internet vägra att lyssna på någon som man bara känner till som ett användarnamn och som man aldrig har mött i verkligheten.

Det är en helt annan sak att diskutera med sin föreningskamrat som man möter varje vecka i klubblokalen. Jag tror det är bra att mötas och det är bra att lyssna, om än det tyvärr inte kan ske som vanligt nu under pandemin.

Därför: heder och ett stort tack till alla er som driver föreningslivet över hela vårt län. Jag ser fram emot att möta er på arrangemang igen så snart pandemin tillåter det!

Claes Nordmark

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Porjus

Så försöker byn rädda sitt äldreboende

Luleå

Föreningsbidragen blir ettåriga: "Osäkerhetsfaktor för oss"

Kiruna

Uteslöts ur facket - nu avgörs fallet i rätten

Boden

NNR: "Norrbotten var negativ till undersökningen"