Fler ansöker om katastrofskydd

Förra vintersäsongen ansökte 20 samebyar om katastrofskadeskydd. Myndigheterna tror att det blir fler i vinter.

 Kristina Hutti som arbetar på sametinget med ansökningarna om katastrofstöd väntar fler ansökningar från samebyarna

Kristina Hutti som arbetar på sametinget med ansökningarna om katastrofstöd väntar fler ansökningar från samebyarna

Foto: Simon Eliasson

Nyheter2020-01-13 05:00

När snö och is täcker marken och renarna inte kan komma åt renlaven måste de stödutfordras. Samebyarna kan få så kallat katastrofstöd. Bidrag kan ges med högst 50 procent av kostnaden för fodret samt för kostnaderna för transporter av foder.

Ansökan ska ske senast den 15 februari och hittills har 18 av de runt 50 samebyarna sökt (15 i Norrbotten). Siffrorna når alltså snart upp till siffrorna för säsongen 2018–2019, trots att det är mer än en månad kvar av ansökningstiden.

– Förra året godkändes 14 av ansökningarna och sex underkändes, säger Kristina Hutti som arbetar på sametinget med ansökningarna.

Vecka tre, 13 till 18 januari, inleder sametinget inspektionsresorna där det ska konstateras om samebyarna är berättigade till katastrofstöd.

– Vi har inte varit ute ännu, men jag kan tänka mig att med det väder som har varit med både blida och kyla, så ser det eländigt ut, säger Kristina Hutti.

När renarna inte kan nå ner till betet kallas det att betet är "låst".  Det kan bero på hårt packad snö eller just det som har skett i år, att snö har smält i varmväder och blivit till is som renarna inte kan ta sig igenom. Just veckan innan nyår kom regn i renbetesområdena närmare kusten. Sedan frös det på och vätan hann inte torka upp utan frös till is. 

Mycket snö har tidigare inte berättigat till katastrofstöd, något som blivit hårt kritiserat av representanter för samebyarna i landet. 

Under helgen väntades runt tio minusgrader och snö i fjällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!