Fiskekort godkänt som friskvård - men få vet om det

Numera ingår fiskekort i friskvårdsbidraget som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. Något som många, inte minst fiskeklubbar inte känner till enligt fiskeguiden Robert Westin." Här finns en stor potential för att sälja mer fiskekort och även öka aktiviteterna för besöksnäringen."

Boden 6 augusti 2020 09:00

Enligt domar i år i Högsta Förvaltningsdomstolen så ingår fiskekortet numera tillsammans med andra aktiviteter.

– För tre år sedan tog skatteverket beslutet som utökade antalet aktiviteter för friskvård men då gjordes bedömningen att sportfiske inte skulle ingå. Då var det många som reagerade. Beslutet kändes jättekonstigt för fiske är ju friskvård och motion, säger sportfiskaren Robert Westin, Arctic Adventure.

Några som överklagade och drev frågan vidare var organisationen sportfiskarna, fiskeguider och privatpersoner i branschen. Sedan kom segern när Högsta Förvaltningsdomstolen godkände sportfiske som friskvård.

– Fiske är min egen starka gren så jag pratade med skatteverkets expert och grunden ska vara en aktivitet som ger motion. Som fiskeguide kan jag låta deltagare fiska från båt, land eller på fjället. Båtfiske räknas dock inte som motion. Men juridiskt sett om man fiskar från land så promenerar man efter fiskesträckan. Det finns alltså en gränsdragning kring vad motion är i det sammanhanget, säger Westin.

I dag innehåller många fiskekort en inbakad medlemsavgift.

– I många fiskeklubbar, som lokala Börstingen ingår medlemskapet i årskortet. Om medlemskapet är gratis har det ingen betydelse för friskvårdsbidraget. Men är en viss del av kostnaden medlemskap så får man inte friskvårdsbidrag för den delen utan bara för fiskevårdsdelen.

Robert Westin, som driver företag och anordnar fiskeresor har hunnit prata med en del fiskeklubbar.

– Det är inte så många som egentligen tänkt på fiskekort som friskvård och vilken potential det är för klubbarna att sälja mer fiskekort och öka medlemskapet. 

Det finns även stort utrymme för besöksnäringen att jobba med frågan, inte minst på grund av pandemin och att fler semestrar hemma.

– Jag tror även nästa år kommer innebära samma sak. I friskvårdsbidraget så får en aktivitet ingå som fiskeguiding, hästridning eller något annat.

För egen del kunde två av Robert Westins tre deltagare på förra helgens laxguiding nyttja friskvårdförmånen.

– Den tredje hade redan använt bidraget till annat. De ringde bara sin arbetsgivare och fick klartecken. Superbra, säger han.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler

Ämnen du kan följa
Fiskekort som friskvård
Boden

Skatteexpert: Svårt att kontrollera fiskekorten

Läs mer!
Handboll

Ny skada och förlust – tuff premiär för Boden Handboll

Fotboll

Stjärnsmäll för Skogså – släppte in sju bollar bakåt

Fotboll

Tung bortavinst för Bodens BK – upp i serieledning

Bowling

Succé för Bodens BS i premiären: "Jäkligt skönt"

Boden

Trafikolycka: Bil rammade gatuskylt

Visa fler