Det är förmiddag i New York när Joel Marklund ringer tillbaka till tidningen. I lördags fick han priset för årets actionbild i sportklassen, men den här intervjun kommer att handla om en inställd idrottsvärld och en ödslig världsstad.
– Det här skulle ha varit mitt mest intensiva sportår någonsin. Jag vet inte hur många mästerskap jag hade inbokade. Jag har redan gjort skidskytte-VM och skulle ha gjort sim-EM, fotbolls-EM, OS, Paralympics och eventuellt något mästerskap till. Just nu ser allt ut att försvinna eller bli framflyttat ett år, säger Marklund.
34-årige Joel Marklund är uppväxt i Boden. Han jobbade för NSD fram till 2007 och arbetade för Aftonbladet en sommar. Men sedan hösten 2007 tillhör han Bildbyrån och har hela idrottsvärlden som sitt arbetsfält.
Fast just nu är det arbetsfältet begränsat till New York. Han är baserad där och i Stockholm, men har blivit kvar i USA på grund av coronapandemin.
– Det blev en jättemärklig situation. Det jag har gjort senaste veckan är att dokumentera vad som händer här borta. Det är en situation som jag aldrig har upplevt tidigare. Det finns ett tillfälle varje år när det brukar vara ganska tomt på gatorna i New York och det är juldagen. Men det är ännu mer öde nu. Det är nästan spöklikt. Folk går knappt ut på kvällarna längre. Alla restauranger är stängda, eller de har bara take-out eller utkörning av mat. Alla barer är stängda. Man har vidtagit mer dramatiska åtgärder här än i Sverige.
New York är nedstängd som stad, men Marklund får lov att röra sig ganska fritt.
– Vi är ett undantag. Media ses som en samhällsbärande funktion. Jag har inga restriktioner. Man får fortfarande ge sig ut och jogga. Det viktiga är att man håller två meters avstånd till alla. I alla butiker finns det tydligt markerat att här ska du stå och så. Det är inte som i Italien eller Spanien att du bötfälls om du är utomhus.
Marklund beskriver situationen i världsmetropolen som absurd. Kända platser som Central Park, Times Square och Grand Central Station är mer eller mindre folktomma de här dagarna.
Staden som aldrig sover. Den sover nu.
– Det är öde. Jag gick på gatan som heter Broadway som är en stor shoppinggata och den var fruktansvärt öde. En stor del för många New York-bor är ju att vara ute och träffa folk. Det är så man umgås i den här stan. Man är inte så mycket hemma utan man är på barer eller restauranger. Jag märker att det är många som har svårt att hantera det, säger Marklund och fortsätter:
– I Sverige är vi mer vana vid att umgås hemma. Så är det inte här. Många bor tillsammans med andra här och delar boende. Men folk är väldigt hjälpsamma och i mitt hus går folk omkring och delar ut lappar. Om du är sjuk kan du få hjälp att få hem mat. Folk är väldigt generösa med sin tid och det är fint att se.
Precis som många andra befinner sig Marklund just nu i ett slags vänteläge, men han väljer att göra det bästa av situationen. Hans bilder med tomma avenyer och gator har publicerats över hela världen den gångna veckan. Och bodensaren kommer att fortsätta att skildra ödsligheten.
– Man får ju hoppas att det här tar slut snabbt. Men det är intressant att se och dokumentera. Det här är ju en händelse som vår generation kommer att prata om resten av livet.