Därför är framtidsvisionen för Måttsundsbacken på paus

I sju år har Gary Stewart drivit Måttsundsbacken. Han har en dröm över hur anläggningen kan se ut i framtiden. "Det finns jättepotential. Vi har en vision", säger 43-åringen.

Gary Stewart, 43, har drivit Måttsundsbacken i drygt sju års tid och är sugen på att förlänga avtalet med Luleå kommun. "Vi vill fortsätta", säger han.

Gary Stewart, 43, har drivit Måttsundsbacken i drygt sju års tid och är sugen på att förlänga avtalet med Luleå kommun. "Vi vill fortsätta", säger han.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2021-02-17 18:30

Gary Stewart blickar ut över Måttsundbackens tre nedfarter och konstaterar att anläggningen fått ett uppsving i coronatider.

– Kul att så många har hittat hit, säger Stewart som är driftsansvarig för Måttsundsbacken.

På helgerna har backarna varit fullproppade med åksugna och på vardagskvällarna har det sällan varit brist på slalom- och snowboardentusiaster. Besöksantalet har skjutit i höjden och har ökat med minst det dubbla jämfört med tidigare säsonger.

undefined
På helgerna har parkeringen nedanför packen varit fullsmockad av fordon.

Vi har tidigare berättat om personalens utmaning med att klara av alla restriktioner i dessa tider. Det finns exempelvis begränsningar när det kommer till antal besökare i restaurang och värmestuga.

Snart väntar ledigheter med sport- och påsklov och det är inte otänkbart att Måttsundbacken kommer att få en rejäl anstormning av besökare.

Vi börjar gå mot ljusare tider och det hoppas Gary Stewart och hans personal dra nytta av.

– Inget är bestämt. Men vi får se om vi kan ha något utekök med servering. Förhoppningsvis blir det sol under loven, då är det lättare, säger Gary Stewart.

undefined
Gary Stewart har sett en stor ökning av gäster denna vinter. Folk har hittat ut i backen när många inneaktiviteter har ställts in på grund av restriktioner.

Det är sjunde året 43-åringen driver Måttsundbacken. Nästa år går kontraktet med Luleå kommun ut och framtiden är oviss.

– Vi vill fortsätta, säger Gary Stewart som räknar med att lägga ett anbud när kommunen öppnar för en ny upphandling.

Just nu är det Luleå kommun som äger anläggningen och Stewart som äger de flesta inventarierna som exempelvis maskiner, vinschar, byglar och möbler.

– Nästan allt löst äger vi. Sedan tillhör exempelvis allt under mark kommunen – jag brukar kunna likna Måttsundsbacken vid en hyresfastighet, säger han.

Under de senaste sju åren har mycket hänt i Måttsund. Huvudbyggnaden har fräschats upp med ny dränering. Ett nytt snökanonsystem har installerats med ny vattendamm och fräscha vattenledningar. Även liftar har renoverats.

– Det handlar om ganska stora projekt som kanske inte alltid syns för gästerna.

Stewart berättar att det finns planer och drömmar för framtiden. Men just nu bromsar han lite i väntan på en ny upphandling.

– De större delarna kommer vi nog vänta med innan vi vet hur det går med upphandlingen, säger han.

Men Gary Stewart kan ändå bjuda på delar av sin vision.

Den innefattar flera olika delar och om anläggningen i stort. Drömmen på sikt är att kunna öppna en ny nedfart bortanför ettans backe (tävlingsbacken).

– Det hade varit roligt att kunna öppna en till lift, säger Stewart som har tillgång till dubbla liftar intill ettans backe.

Redan på 1990-talet var det nära att en fjärde nedfart blev verklighet. Men den gången tog det stopp på grund av att röjningen på platsen inte hade gått rätt till.

Stewart har en vision om att kunna återuppliva idén.

– Det hade varit kul, säger han.

undefined
Bortanför ettans backe och Luleå Alpinas röda stuga finns en yta där Gary Stewart som driver Måttsundsbacken i framtiden gärna hade sett en fjärde nedfart.

Men det finns fler tankar. Några som har hunnit en bit in i planeringsstadiet och vissa som fortfarande endast är en idé.

Det handlar allt från husvagnsplatser och stugor till en ännu större park i tvåans backe (mitten) samt en ny skicrossbana på flacken ute på kanten i början av treans backe (familjebacken).

– Jag tror mycket hade funkat, kolla bara på Lindbäcksstadion (Piteå) och Kanisbacken (Älvsbyn) som har lite av varje, säger Stewart som berättar att det fortfarande finns "tråkigare" saker som behöver ordnas innan dess.

– Belysningen i backen behöver ses över. Där hade vi behövt byta ut kvicksilvret och LED hade varit att föredra. Sedan är källaren (värmestugan) i ganska risigt skick.

undefined
Belysningen i backen är bristfällig och Måttsundsbacken har vplaner på att byta ut mot modernare och mer energisparande lampor.

Gary Stewart menar att det finns jättepotential när det handlar om att utveckla Måttsundsbacken.

– Allt går att förbättra och vi har kommit en bit på vägen.

I vissa fall har han och Luleå kommun redan påbörjat en dialog. Exempelvis när det gäller uppvärmningen av alla byggnader. I nuläget är det direktverkande el.

– Bergvärme hade varit att föredra, säger 43-åringen.

Redan i vinter har besökarna börjat se vissa delar som växer fram från vision till verklighet.

Tvåans backe har fått en rejäl ansiktslyftning med hopp, "rails", puckelpist och andra åkatraktioner.

– Den kallas numera parken. "Kidsen" vill ha fler hopp och vi har försökt centrera allting till en nedfart. Sedan har vi flyttat puckelpisten dit från ettans backe. Det var lyckat – intresset för puckelpist har ökat och i ettans backe har Luleå Alpina fått ännu mer plats för sin verksamhet, säger Gary Stewart.

undefined
Gary Stewart har sett till att tvåans backe (mittenbacken) numera har en puckelpist, rails och hopp. "Parken" kallas den numera.
Måttsundsbacken

Nedfarter: 3.

Svårighet: 3 blå

Längsta nedfart: 550 meter.

Liftar: 3

Lifttyper: Bygelliftar och åkband.

Barnområde: Ja.

Parkområde: Ja.

Puckelpist: Ja.

Total pistlängd: 480 meter.

Högsta fallhöjd: 122 meter.

Kvällsåkning: Ja (måndag–torsdag, 18–21).

Kapacitet: 1 100 personer/timme.

Snökanoner: 8 (kapacitet 6 samtidigt).

Längdspår: Nej.

Skiduthyrning: Ja.

Restaurang: Ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!