Byggnads rasar: "Alla arbetstagare blir måltavlor nu"

LO säger ja – men Byggnads och andra tunga förbund rasar över den nya las-uppgörelsen. "Uppsägning utan saklig grund blir ett hot mot våra medlemmar. Ett slit och släng-samhälle", säger Joakim Lindholm, Byggnads Norrbotten.

Joakim Lindholm, Byggnads.

Joakim Lindholm, Byggnads.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Norrbotten2021-11-10 12:22

Under onsdagen stod det klart att en majoritet av LO:s 14 förbund ändrar sig och ställer sig bakom den så kallade las-uppgörelsen tillsammans med parterna Svenskt näringsliv och tjänstemannakartellen PTK. 

Men fyra av LO-förbunden säger fortsatt nej, däribland Seko, Transport och Byggnads. 

– Byggnads håller fast vid sin linje som vi har haft ända sedan las-utredningen blev aktuell. Las ska inte försämras ytterligare utan tvärtom förbättras, säger Joakim Lindholm, ordförande för Byggnads i Norrbotten.  

Byggnads har flera invändningar mot uppgörelsen som bland annat innebär utökade undantag från turordningsreglerna (från två till tre) och slopad saklig grund vid uppsägningar. 

– Det handlar om maktförhållandena på svensk arbetsmarknad. En försämrad las innebär ökad makt för arbetsgivaren och därmed minskad trygghet för våra medlemmar, säger Lindholm.

I den nya uppgörelsen byts "saklig grund av personliga skäl" till "sakliga skäl", vilket befaras luckra upp anställningsskyddet ytterligare. I "sakliga skäl" ingår bland annat bristande prestationer, samarbetssvårigheter, missbruk och brott.

– Detta med "sakliga skäl" sticker mest i ögonen på oss. Vi kan inte ha en arbetsmarknad där arbetsgivaren godtyckligt bestämmer vem som ska sägas upp, och plockar bort alla möjligheter för oss i facket att försvara drabbade medlemmar som behöver stöd.

– Arbetsgivarna får ett ”smörgåsbord” att plocka från. Alla arbetstagare blir måltavlor, säger Joakim Lindholm.

Många av hans medlemmar dras med förslitningsskador efter många år i yrket som byggnadsarbetare och riskerar nu en minskad anställningstrygghet.

– Varje dag som byggnadsarbetare jobbar du mot att kroppen allteftersom tar slut. Hur ska man då känna sig vid 58-60 år? Vad vill arbetsgivaren med dem? Uppsägning utan saklig grund blir ett hot mot våra medlemmar. Ett ”slit och släng”-samhälle, helt enkelt. 

Samtidigt stärker las-uppgörelsen omställningstryggheten för löntagarna?

– Visst, man vill utveckla omställningsstödet och annat men fortfarande är prislappen alldeles för hög – till arbetsgivarnas fördel.

Ett svaghetstecken av LO att ändå gå med på detta?

– Det som har hänt är att egoismen breder ut sig i Sverige, så även inom LO. Varje förbund har fått tunnelseende och ser bara hur det här kan gynna deras medlemmar på kortare sikt.

– Vi i Byggnads vill i stället lyfta blicken, se på hela arbetsmarknaden och se vad som händer om fem-tio år. Vi tror att en ökad anställningstrygghet ger arbetsgivarna mer stabilitet också, då de som anställs faktiskt blir kvar i företaget.

Även om en majoritet i LO-styrelsen nu sagt ja, avgörs frågan formellt av ett representantskap nästa vecka då alla 14 förbund finns med. 

– Innan dess kommer förbunden fortsätta resonera internt. Vi vet ännu inte var detta landar. Oavsett blir det först efter rep-skapet varje enskilt förbund tar beslut om man ska ansluta eller inte. 

Kan Byggnads i slutändan ändå välja att ställa sig bakom las-uppgörelsen?

– Dörren är aldrig stängd. Däremot måste vi vara tydliga i var vi står nu. Vi måste se till vad som blir bäst för de svenska byggnadsarbetarna, och sen ta det därifrån i rep-skapet. Sista ordet är inte sagt ännu, säger Joakim Lindholm, Byggnads Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!