Bryggmästarn vann första ronden i varumärkesfighten

Striden om varumärket går vidare för restaurangen Bryggerimästarn i Boden. Nu upphävs dock inhibitionsbeslutet som gäller namnanvändningen. Så Bryggerimästarn får man kalla sig under tiden rättegången pågår.
Striden om varumärket går vidare för restaurangen Bryggerimästarn i Boden. Nu upphävs dock inhibitionsbeslutet som gäller namnanvändningen. Så Bryggerimästarn får man kalla sig under tiden rättegången pågår.

Varumärkesfighten med branschjätten Åbro ledde nyligen till att Bodenkrogen tillfälligt förbjöds använda sig av kännetecknet "Bryggmästarn" – eller riskera en kännbar vitessmäll. Bryggmästarn överklagade till Patent- och marknadsöverdomstolen och vann vilket innebär att inhibitionsbeslutet upphävs.

Boden 30 september 2020 16:36

Bakgrunden är att Åbro tidigare i år stämde branschkonkurrenten för varumärkesintrång. Ölmärket Bryggmästarens är ett av jättens mest sålda.Det var underinstansen Patent- och marknadsdomstolen som nyligen beslutade om det interimistiska förbudet i ärendet. Det innebar att domstolen förbjöd Bryggmästaren i Boden AB för tiden tills något annat beslutats vid ett vite på 200 000 kronor att i sin pub- och restaurangverksamhet använda kännetecknet Bryggmästarn eller väsentligt likartade kännetecken.Förbudet omfattade även att i tryckt skrift, på webbsidor och sociala medier marknadsföra sin verksamhet med dessa kännetecken. Bryggmästarn överklagade till patent- och marknadsöverdomstolen och bad att beslutet skulle upphävas, Vilket domstolen nu också gjort. Målet för Bodenföretaget var att vinna när man överklagade för att kunna jobba vidare.Bryggmästarn har även på sociala medier och på hemsidan ändrat sitt namn till Tre Pudlar som en försiktighetsåtgärd med anledning av det interimistiska förbudet som nu upphävts.

– Jag tycker ju att det hade varit väldigt beklagligt om man inte gått på vår linje och man på ett preliminärt beslut ska tvingas stänga en verksamhet. Det kan rimligen inte vara meningen. Domstolen avgör målet på att säkerheten inte är tillräckligt ställd. För vi har ju sagt att är det så att man tvingas stänga en verksamhet så kan det medföra betydligt större förluster och det hade förstört hela verksamheten om man inte hade ändrat det här, säger advokat Jan Lindén.

Domen innebär också att motparten Åbro får stå för Bodenföretagets rättegångskostnader på 70 000 kronor.

 Nu kommer rättegången att fortsätta i Stockholms tingsrätt som handlägger själva målet om varumärkesintrånget.

– Det känns oerhört skönt att vinna denna första del av processen. Hade Åbro vunnit och vi hade varit tvungen att stänga hade det varit en förlust för ölkulturen i Norrbotten och alla våra gäster här i Boden. Att ett så stort bryggeri försöker förstöra för en så liten aktör som oss känns oerhört tråkigt.

– Nu hoppas vi på härliga veckor med glada gäster och att vi får fokusera på något trevligare än rättprocesser mot en bryggerijätte, säger delägaren Rikard Mattsson, om domen.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa