Analys: En spelare till - då blir det guldjubel

Bloggen tittar närmare på Luleå Baskets lagbygge.

Luleå 1 augusti 2021 10:51

Hur BC Luleås lag kommande säsong kommer stå sig mot fjolårets är just nu svårt att bedöma. Klubben har fortfarande ett rejält värvarjobb där ett par kvalitetsspelare måste in för att jämförelsen överhuvudtaget ska vara rättvis.

Men med Luleå Basket är det en annan historia. Där kan vi redan i dag räkna plus, minus och dra slutsatser.


I den här analysen utgår Bloggen att från att både Josefin Vesterberg och Ellen Nyström kommer presenteras vilken dag som helst.

Då rullar vi.


Tappade spelare: Maggie Lucas, Matilda Ekh, Chioma Nnamaka, Matilda Åhlberg, Freja Werth.

Nya spelare: Bria Goss, Brooke McCarty Williams, Fanny Wadling, Sofia Hägg, Eira Borgh.


Kommentar: Vi börjar med lagets bakplan där succéduon Ekh/Lucas byts ut mot Goss/Mccarty-Williams. Där kan vi vara helt säkra på en sak: Mästarklubbens nya USA-duo måste vara oerhört bra för att fylla sina föregångares skor. Kan de göra så? Absolut. Men lite stolpe-in kan det faktiskt bli bättre. Landslagsaktuella Wadling är en alldeles utmärkt vävning men hon kommer knappast från dag ett ha samma betydelse för laget som veteranen Nnamaka. Kanske på sikt. Sofia Hägg är en rejäl och stabil ligaspelare som ersätter Matilda Åhlberg rakt av. Här höjer Luleå utan tvekan sin defensiva nivå och får samtidigt erfarenhet samt skytte på köpet. Succéspelare Freja Werth lämnar för college och vi ska inte kräva att unga Eira Borgh är i närheten av den nivån.


 

Sammanfattning: Halvklurigt men att lagets gyllene 93-generation Vesterberg/Nyström/Nyström finns kvar borgar för kvalité sju dagar i veckan. Superviktigt. Men min känsla precis just i dag är att laget skulle behöva en till kvalitetsspelare i rotationen för att känna sig redo bekvämt och redo för ännu ett SM-guld.

Profilbild Peter LindvallPeter Lindvall
Ämnen du kan följa
Läs mer!

BC Luleå genrepade i Finland: "En nyttig helg för oss"

Klart: Hon blir ny lagkapten för Luleå Basket

BC Luleås jakt över – här är sista värvningen

Luleå saknar kapten med en dryg vecka till premiären: "Inte bestämt något än"

Kulturbäraren minns inte senaste hela försäsongen

Visa fler