Chocksiffran: Covid-19-fallen tredubblade

Kalix har mellan 60 och 70 bekräftat smittade i covid-19, vilket är en tredubbling av antalet konstaterade fall på kort tid. "Vi är oroliga, läget är allvarligt" säger Moa Bjerner, verksamhetschef IVAK och medicinkliniken Kalix sjukhus.

Två patienter vårdas på covid-enheten vid Kalix sjukhus, en tredje patient är på väg.

Två patienter vårdas på covid-enheten vid Kalix sjukhus, en tredje patient är på väg.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-06-17 16:40

Moa Bjerner beskriver hur utvecklingen inom covid-19 gått de senaste veckorna:

– Vi hade ett fåtal bekräftade fall vecka 12, 13 och 14 och vi började provta mer frikostigt vecka 20 och 21. Vi larmade om samhällssmitta vecka 22 då vi hade nio, tio bekräftade fall av covid-19 och veckan därpå hade vi 40 till 45 nya bekräftade fall. Vi har nu totalt 60 till 70 bekräftade fall i Kalix.

Moa Bjerner betonar att det är en ögonblicksbild, så som läget är just nu, och att fler konstaterade fall också beror på att fler - även med milda symtom - provtas nu.

– Läget är ändå sådant att vi har en samhällssmitta, säger Moa Bjerner.

Moa Bjerners beskrivning är att läget på Kalix sjukhus är under kontroll men att intensivvården i länet är pressad:

– Två patienter vårdas på covid-avdelning i Kalix. En tredje patient är på väg tillbaka till Kalix sjukhus efter att ha vårdats på covid-enheten i Piteå där de svårast sjuka, de som behöver respiratorvård, vårdas. Att vi är pressade har också att göra med att medarbetare går på semester nu. Vi önskar verkligen inte en topp i juli. Ett fåtal medarbetare har testats positiva för covid-19, vi har inget massutbrott.

Moa Bjerner säger att Kalix och Gällivare "sticker ut" i länet avseende antalet bekräftade sjuka i covid-19 nu.

– Vi ser att gemensamt för orterna är att vi har industrier som har repstopp, som innebär att de flyger in personal från andra ställen.

Bland dem som drabbats svårare av covid-19 uppges finnas yngre, medelålders och äldre.

– Äldre är en riskgrupp. Övervikt är en klar riskfaktor, säger Moa Bjerner. 

En stor risk - som beskrivs som avgörande - är en befolkning som slappnar av.

– Det vi gör nu, påverkar utfallet och läget kan förändras oerhört fort. Kopplingen kanske inte är uppenbar för allmänheten, det är svårt att se kedjan, men vi som jobbar inom sjukvården ser det så tydligt. Vi tjatar och trummar om att följa riktlinjerna, där den sociala distanseringen är allra viktigast, säger Moa Bjerner som inte vill kritisera Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Jag tycker att riktlinjerna är bra, problemet är om vi inte följer dem. Om alla hade följt riktlinjerna så hade vi inte sett det utbrott vi ser i dag. Vi måste anpassa aktiviteterna, tänka på vad vi gör och hur vi gör det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!