Gruvtolvan och oppositionen lyfter gemensamt vad de kallar en "En förtroendekris mellan LKAB och kommunledningen" vid sidan av coronakrisen. I en skrivelse menar (S), (V), (FI), Samelistan och Gruvtolvan att krisen har blivit allt djupare de senaste åren.
Grunden i konflikten ligger enligt oppositionen och Gruvtolvan i att kommunen inte lyfter upp detaljplanen för Gruvstadspark 2:4 för politiskt beslut. Vi har tidigare skrivit om konflikten där kommunen har villkorat detaljplanen mot löften om en centrumnära järnvägsstation och ett fullstort sjukhus. Något som nu har dragits tillbaka.
Anders Elenius, ordförande på gruvtolvan, säger att besluten kring detaljplanerna måste flyta på för att det ska finnas framförhållning.
– Vi vill ha kvar gruvindustrin i Kiruna. Sedan måste man hitta lösningar för stadsomvandlingen på sidan om, säger Elenius.
I skrivelsen står att de som kommuninvånare känner oro över att den försämrade relation mellan LKAB och Kirunas kommunledning kan leda till att samhällsomvandlingen utvecklas i negativ riktning.
Parterna befarar två allvarliga scenarier till följd av kommunledningens nuvarande beslut om detaljplanen. En av dessa är att kommunen förlorar sitt planmonopol.
– Ännu allvarligare är om det innebär att LKAB tvingas dra ner produktionen för att inte överträda de miljövillkor de har. Den risken är mer och mer överhängande och det hade varit katastrofalt för Kiruna.
Mats Taaveniku (S) säger att Kirunas näringsliv kan drabbas hårdare av den pågående konflikten än av coronakrisen.
– Kirunas näringsliv har varit relativt förskonat bortsett från handeln- och besöksnäringen som har drabbats hårt. Tittar man på sysselsättningseffekter kan den här krisen bli allvarligare än coronaviruset om det skulle gå så långt, säger han.
Just nu pågår diskussioner mellan LKAB och kommunen med landshövdingen som oberoende part för att komma vidare i frågan. Det finns ett avtal som dock ännu inte undertecknats av parterna.
– Det är bra att landshövdingen har engagerat sig i frågan, men utåt sett så ser man ingen framgång, säger Taaveniku.
– Det finns ingen anledningen för kommunledningen att hålla inne denna. Kommunledningen spelar rysk roulette med sig själv, och med hela kommunen som insats. Vad händer om skottet brinner av? säger Taaveniku.