Bergsplutonen i extra möte med turistföretagare

Militärövningen i Jokkmokksfjällen är igång – och på onsdagskvällen mötte representanter från Arméns jägarbataljon oroliga turistföretagare i ett extrainsatt möte.

ÖVNINGSOMRÅDE. Just nu över Bergsplutonen från Arvidsjaur i Kvikkjokksfjällen. Turistföretagare är oroade över hur den militära närvaron ska påverka deras verksamhet.

ÖVNINGSOMRÅDE. Just nu över Bergsplutonen från Arvidsjaur i Kvikkjokksfjällen. Turistföretagare är oroade över hur den militära närvaron ska påverka deras verksamhet.

Foto: Pär Bäckström

ÅRRENJARKA2016-01-21 14:57

Det är Bergsplutonen från Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur som just nu befinner sig i trakterna kring Kvikkjokk för att öva skjuta med automatkarbiner, köra skoter och eventuellt spränga laviner – allt detta i alpin miljö.

Övningen pågår under tre veckor men är uppdelad i flera perioder med sammanlagt nio övningsdygn.

Den militära verksamheten oroar turistföretagare i trakten. NSD har tidigare rapporterat om Lars Lindkvist, ägare av Årrenjarka fjällby, som uttryckt sin oro över att deras gäster får höra på skottlossning istället för stillhet.

LÄS MER: Militärövning som stör turism

Med anledning av den kritiken valde bergsplutonen att göra ett besök hos Lars Lindkvist i Årrenjarka under onsdagskvällen för att möta upp oron.

– Vi hade ett bra möte. Deras oro är att det ska bli en större verksamhet och att det ska bli avlyst fler perioder under året. Men vi är en liten enhet som är här uppe och övar, säger kapten Carl-Johan Olofsson, övningsledare från Arméns jägarbataljon.

– Jag ville träffa honom och knyta upp kontakter för framtiden. Han hade bra förslag på andra områden vi skulle kunna öva i, bland annat ett närliggande område som vi inte kände till där det rör sig färre turister, säger han.

Lars Lindkvist tycker det var ett bra möte.

– Han lyssnade på oss. Och han hade nog inte riktigt förstått hur frekvent Kabla används av stugägare och turister. Det är ett fjäll dit folk färdas, säger Lars Lindkvist.

Till veckan ska Årrenjarka stå värd för en konferens med drygt 50 deltagare. Av allt att döma går skoterturerna att lösa under den tiden eftersom övningen är uppdelad i olika perioder.

– Det kommer att lösa sig med konferensen men det vara bara ren tur, säger Lars Lindkvist.

Du pekade ut andra områden för framtida övningar, vilka var det?

– Västan om Kvikkjokk, mot Prinskullen och de trakterna. Men då vet man inte vad samerna säger. Det är många att ta hänsyn till. Varför kan inte militären vara på sina skjutfält, i Nausta till exempel, säger han.

Skoterleden till Kabla kommer att vara avstängd under övningen. Bergsplutonen har folk utposterade.

– Det är inte så mycket folk här ute på fjället överhuvudtaget. Men om det kommer skoteråkare kan man se till att de inte kör in riskområdet, säger Carl-Johan Olofsson.

Lars Lindkvist tycker det är obegripligt att den är avstängd.

– Jag kan inte förstå hur de kan stänga av skoterleden. Det finns så många andra ställen att vara på. Sedan verkar det bero på hur mycket de ska skjuta. Folk kanske kan få passera, säger Lars Lindkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om