I mitten av september dök det plötsligt upp en sida på Facebook med namnet Arnemarks kött. Bakgrundsbilden, loggan och annan information var desamma som på originalet. Nawid Soltani, ägare av Arnemarks köttservice, såg fejksidan och blev själv lurad.
– Det första jag tänkte på var att oj vad vi tappat följare. Fejksidan hade 200 följare och vi hade ju haft flera tusen. Det tog en stund innan jag såg att det inte var vår sida, säger han.
Nawid kontaktade polisen och anmälde sidan till Facebook. Han skrev också personliga meddelanden till alla följare av den falska sidan där han förklarade läget.
Efter en tid försvann fejksidan från Facebook och Nawid trodde att saken var ur världen, men i förra veckan hände det igen. En ny Facebooksida dök upp, den här gången med namnet Arnemark köttservIce. På sidan fanns en länk att trycka på för att få ett pris i en tävling.
– Vi har haft en tävling så jag förstår att man kan bli lurad att trycka. Jag vet inte vad som händer om man trycker på länken och jag har inte vågat prova. Det ska man inte göra heller. Några kunder har dessvärre blivit riktigt lurade, säger Nawid, som är oerhört upprörd över det inträffade.
– Det tar tid att bygga upp ett företag och att skapa förtroende. Det här skapar oro bland kunderna och ger oss dåligt rykte.
Han vet inte vem som ligger bakom fejksidorna och saken är nu polisanmäld. Något svar från Facebook har han inte fått, trots att många anmält.
Patrik Ström, enhetschef på polisens bedrägerirotel i Luleå, säger att den här typen av bedrägeri är ovanlig, men att det förekommer.
– Det är betydligt vanligare att ett företags faktureringssystem kapas så att en inbetalning som ser ut att gå till företaget i själva verket går till bedragaren, genom att kontonumret är ändrat, säger han.
Hur utreder polisen?
– Vi försöker ta reda på vilken person eller organisation som ligger bakom, vad skadan respektive vinningen består i och om brott är begånget.
Hur svårt är det att klara upp ett fall?
– Jag skulle nog säga många fall klaras upp. Vad som ligger bakom just det här bedrägeriet vet jag inte men generellt är det så att bedrägerier nästan alltid går ut på att lura av någon pengar. Genom att följa pengaflödet kan man hitta bedragaren, säger Patrik Ström som tycker det är bra att folk blir informerade om olika tillvägagångssätt.