USA: Ryssland och Kina utgör risker i Arktis

Kina och Ryssland utgör risker som de övriga länderna med gräns mot Arktis måste möta, enligt Kenneth A Howery, USA:s ambassadör i Sverige.

En av de stora glaciärerna som kalvar ut i Kongsfjorden vid Ny-Ålesund på Svalbard.

En av de stora glaciärerna som kalvar ut i Kongsfjorden vid Ny-Ålesund på Svalbard.

Foto: Føli, Are

Arktis2020-03-10 05:00

Sverige och USA bör samarbete för ett fritt och öppet Arktis när ryska och kinesiska ambitioner ökar i området, enligt ambassadören som menar att smältande isar och stigande snögräns öppnat för länderna att driva sina egna agendor.

Det var efter hans besök i Kiruna, Abisko, Boden och Luleå i februari som uttalandet gjordes på Svenska Dagbladets debattsida. Howery hänvisar till en tradition av satsningar på polarforskning som en gemensam nämnare och uppmärksammar polarisbrytaren från Luleå: Oden. Just isbrytare råkar vara något som USA själva har brist på. Där ligger man långt efter Ryssland – och även Sverige.

Howery hävdar att Ryssland strider mot FN:s havskonvention genom att införa begränsningar på den norra havspassagen. Ryska fartyg finns nära GUIP-gapet, Nato-språk för passagen mellan norska havet och Nordatlanten, som är en viktig knytpunkt i Natos och Europas försvar. Där går också transatlantiska undervattenskablar för kommunikation.

"Ryssland har också under det senaste decenniet öppnat en ny militärbas i Arktis, med fyra nya arktiska brigader, 14 nya flygfält, missilbaser och 16 djuphavshamnar, samtidigt som man har världens största isbrytarflotta."

Kina har säkrat gruvlicenser för uran och sällsynta mineraler i Arktis, försökt köpa djuphavshamnar bland annat i Sverige och sjösatt den första isbrytaren man byggt själv. Det finns även planer på en ny isbrytare som kan bli kärnkraftsdriven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!