Isbjörnar och sälar förlorar då både sina jaktmarker och sin livsmiljö, samtidigt som den globala uppvärmningen förvärras ytterligare genom att solljuset som idag reflekteras bort av Arktis isar då kommer att absorberas av havet.
Men hur ofta havsisen kommer att smälta beror på hur stora de framtida koldioxidutsläppen blir, enligt forskarna.
SMHI har deltagit i arbetet med studien där forskare analyserat resultaten från 40 olika klimatmodeller. De har beräknat den framtida utvecklingen av havsistäcket i Arktis i ett scenario med höga koldioxidutsläpp i en framtid där lite görs för att begränsa klimatförändringarna.
Inte oväntat försvann havsisen i nästan alla modeller på sommaren innan år 2050. Men havsisen beräknas också försvinna vissa somrar även om koldioxidutsläppen snabbt skulle minskas.
– Om vi minskar de globala utsläppen snabbt och kraftigt, och därmed håller den globala uppvärmningen under 2 °C i förhållande till förindustriella nivåer, kommer arktisk havsis troligen ändå att försvinna ibland på sommaren, även före 2050. Detta förvånade oss verkligen, säger Dirk Notz som leder gruppen för havsisforskning vid Universität Hamburg i Tyskland.
Forskare vid SMHI:s Rossby center säger att de olika beräkningsmodellerna fortfarande sprider resultaten, men att havsisen trots dessa osäkerheter kommer att försvinna vissa somrar vid mitten av detta århundrade.