Tusentals prover ska tas för att spåra dödlig sjukdom

Älgjakten och renslakten ska ge svar på om den dödliga avmagringssjukan, CWD, är spridd i området sedan två sjuka älgkor upptäcktes i våras.

Älgjägarna i Arjeplog och Arvidsjaur ska ta prover på alla vuxna djur som skjuts vid jakten. Syftet är att kartlägga utbredningen av den dödliga avmagringssjukan som drabbar älg och ren.

Älgjägarna i Arjeplog och Arvidsjaur ska ta prover på alla vuxna djur som skjuts vid jakten. Syftet är att kartlägga utbredningen av den dödliga avmagringssjukan som drabbar älg och ren.

Foto: Pär Bäckström

Arjeplog2019-07-19 06:00

Avmagringssjuka eller CWD, chronic wasting disease, drabbar hjortdjur som älg och ren. Den smittsamma sjukdomen är dödlig, det saknas både vaccin och behandling. Avmagringssjukan är utbredd bland hjortar i Nordamerika där den sprider sig. Den hör till samma typ av prionsjukdomar som galna ko-sjukan (BSE) och Creutzfeldt-Jakobs sjukdom som drabbar människor.

Nu har Jordbruksverket beslutat om utökad provtagning på både älg och ren i älgförvaltningsområde tre, som omfattar Arjeplog och Arvidsjaurs kommuner. Älgjägarna och tio samebyar åläggs att ta prover på skjutna och slaktade djur för att man ska kunna se om den fruktade sjukdomen är utbredd i området. Prover ska tas från alla älgar, äldre än ett år, som skjuts under jakten samt från drygt 4 400 renar, varav minst 1 480 under säsongen 2019-2020.

När kommer provsvaren?

– Vi hoppas att SVA ska kunna öka sin kapacitet. Då skulle provsvaren kunna komma på några dagar, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

Enligt Jordbruksverket finns det indikationer att de två sjuka älgkorna i Arjeplog hade en variant av CWD som inte är smittsam utan som orsakas av åldersförändringar.

– Två saker gör att vi tror det, båda två var gamla djur, 16 år. Prionerna hittade man i hjärnstammen, inte i lymfknutorna. Det är ett bra tecken om man tror att det rör sig om åldersförändringar, säger Maria Cedersmyg.

Men det råder oenighet inom forskarvärlden om det bara finns en eller flera varianter av CWD tillägger hon.

CWD påträffades första gången i Europa 2016 i en flock vildrenar i Norge, på Nordfjella och i de fallen verkar det att röra sig om smittsam CWD.

Varifrån kom smittan?

– Det är den stora gåtan. Man har en teori att det möjligen kan ha kommit med lockmedel för att jaga hjort. I Nordamerika har man mycket av den smittsamma CWD och man tillverkar lockmedel gjort av hjorturin. Men det är ingen som vet om man använt lockmedel på Nordfjella, säger Maria Cedersmyg.

Kan man bli sjuk om man äter kött från ett smittat djur?

– Det finns inget som tyder på det, men det är ingen som kan säga säkert att det inte är så. Rekommendationen är fortfarande att om provsvaret visar att djuret har CWD så ska man naturligtvis låta bli att äta det, säger Maria Cedersmyg.

Det pågår forskning på universitet i Kanada där man undersöker om apor blir sjuka om de äter kött från smittade djur eller exponeras för hjärnsubstans, urin eller avföring från sjuka djur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!