Stålbad väntar fiskeparadiset

Ett stålbad väntar i Arjeplog, det är alla eniga om. Ekonomin orkar inte längre bära kommunen om inget drastiskt händer. Välfärden måste räddas.

RENSNING. Arjeplogs kommun står inför en stor omorganisation. Hela organisationen måste bantas och anpassas till de allt färre invånarna.

RENSNING. Arjeplogs kommun står inför en stor omorganisation. Hela organisationen måste bantas och anpassas till de allt färre invånarna.

Foto: Kurt Engström

ARJEPLOG2014-08-28 08:00

Arjeplogs kommun har en organisation som är dimensionerad för 4 500 invånare. Men verkligenheten ser annorlunda ut eftersom endast runt 3 000 bor här. För ett par år sedan fanns 400 elever i skolan. Idag är de 230. Samtidigt har antalet äldre över 80 år passerat 20 procent. Rikssnittet är 14 procent. Lokaler finns, men de är inte ändamålsenliga. Nybyggen och resurser måste omfördelas, framför allt till de äldre. Det stora arbetet som kommunen och politikerna står inför är just nu att rädda välfärden.

– Vi behöver göra om någonting från grunden om vi ska få några pengar över till någonting annat, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson (S) som nu regerat med egen majoritet i fyra år.

Att rädda ekonomin tar upp nästan all hennes tid.

Men kritiken för att socialdemokraterna inte lyckats vända den negativa trenden under flera års styre är hård. Inte minst från oppositionen.

– Vi har tappat enormt med befolkning de senaste sex åren. Socialdemokraterna har styrt med egen majoritet utan att lyckas sno den här negativa utvecklingen, säger Elisabeth Bramfeldt (V).

Inne i kiosken på Drottninggatan råder full aktivitet. Även om folkströmmen börjar mattas av efter fiskesäsongen.

– Men snart börjar jakten! säger Marina Wennerberg bakom en av kassorna.

Hon är inte orolig över besparingar, däremot önskar hon att det fanns läkarbemanning dygnet runt i tätorten. Just nu känns det lite otryggt. I valet lutar det åt en röst på socialdemokraterna.

–.Det tror jag iallafall. Det känns bäst med vård och skola. Vi har inte så mycket här upp, se det vi har vill vi ha kvar, säger hon.

Vid utgången hänger Alexander Flinkfeldt , Arvid Lestander , Selim Hjorthall och Jesper Westerlund. Än så länger är det bara Jesper som får rösta, men han har inte bestämt sig. De vill alla stanna i Arjeplog, men tror att de kan tvingas iväg för att hitta jobb på annat håll.

– Det hade kunna vara lite större. Men det är väl svårt att önska det. Det hade kunna vara mer folk, vi har nog stor kommun för det iallafall och vi kan ändå jaga och fiska, säger Alexander Flinkfeldt.

– Men man känner en trygghet här.

Alla är överens om att det är en fördel att som de gilla fisket, jakten och skoterlivet.

– Och på sommaren är det bara att ta cykeln till jättebra fiskevatten, säger Selim Hjorthall.

Snett över gatan från det omstruktureringshotade kommunhuset har Göran Kullbrandt sin fiskeaffär i ett kafé från 1920-talet. Han himlar med ögonen åt nya besparingar samtidigt som han beskriver hur fisket lockar folk från hela Europa. Den nya trenden är gäddfisket. Han menar att politikerna ändå gör sitt bästa.

– Egentligen borde jag väl inte uttala mig eftersom jag är i Thailand halva året. Men det är en hisnande utmaning för politikerna här. Och sen ska vi få fram en politisk elit ur 3 000 invånare. Då går det ändå rätt så bra i förhållande till hur många vi är.

Så ska befolkningskrisen lösas:

Socialdemokraterna, 17 mandat, förstanamn Britta Flinkfeldt Jansson: "Vi måste göra det vi kan för att kommunen ska vara så attraktiv som möjligt, för boende, företagare och turister. Vi måste också påverka så vi får en regionalpolitik i landet som är värd namnet".

Centerpartiet, 5 mandat, förstanamn Lena Nilsson: "Det är svårt eftersom vi är en liten och fattig kommun. Utvecklingen av kommunen är en huvudfråga. Då måste vi skapa en hållbar och trygg tillväxt på längre sikt."

Vänsterpartiet, 4 mandat, förstanamn Elisabeth Bramfeldt: "Vi måste också få en ny regering. Om vi ser till statsbidragen är vi oerhört sårbara eftersom vi är så få. Sen måste vi underlätta för befintliga näringar att utvecklas. Inom biltestning finn multinationella företag med produkter som även behöver testas sommartid".

Folkpartiet, 4 mandat, förstanamn Alf Sundström: "Vi måste bli mer attraktiva, framför allt för barnfamiljer. Men när allt kommer omkring så är det företagen som ordnar jobben. Vi kan inte vänta på manna från himlen från regeringen."

Miljöpartiet, 1 mandat , förstanamn Rikard Hedman: "Om någon har svaret får de gärna faxa det till mig. Vi vill vända på frågan. Vi bör göra det bra för de som finns kvar i kommunen istället."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om