Renskötare stoppas från att köra fyrhjuling i fjällen

En renskötare som behöver köra fyrhjuling för att jaga älg i Arjeplogsfjällen nekas dispens från terrängkörningslagen. Renskötaren menar att han kan undvika utsatta områden men både länsstyrelsen och domstolen anser att det finns risk för markskador.

En renskötare som ville köra fyrhjuling till sina jaktmarker nekas vissa rutter då länsstyrelsen ser en risk att marken kan skadas. (Arkivbild)

En renskötare som ville köra fyrhjuling till sina jaktmarker nekas vissa rutter då länsstyrelsen ser en risk att marken kan skadas. (Arkivbild)

Foto: Lotta Nilsson

Arjeplog2024-10-14 13:16

Renskötaren ansökte om dispens för att köra totalt åtta turer med fyrhjuling i samband med höstens älgjakt i Arjeplogsfjällen. Länsstyrelsen godtog vissa sträckor, men avslog en del då man varit på plats och sett skador i vegetationen.

"Markskador orsakade av terränggående fordon har ökat markant under de senaste åren i och med en ökad användning av denna typ av fordon. För att begränsa den negativa påverkan på naturen som körning med motordrivet fordon på barmark innebär är Länsstyrelsen restriktiv vid prövning av dispenser för terrängkörning, särskilt över våtmarker och andra känsliga naturtyper:"

Renskötaren överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Han menar att risken för markskador inte ökar i samband med hans körning då det rör sig om två turer per sträcka och att han planerar sin körning så att han undviker utsatta områden som vindblottor, branta sluttningar och våtmarker. Han skriver också att han är renskötare i samebyn där sträckorna ligger.

"Jakt är en binäring till renskötsel och länsstyrelsen försvårar för honom att bruka rätten till att jaga på samebyns marker. Han har särskilda skäl till att bruka terrängkörning med tanke på hälsan."

Förvaltningsrätten avslår överklagandet. Enligt domstolen väger skyddet av mark och vegetationen tyngre än renskötarens rätt att jaga inom samebyn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!