Polisen kritiseras efter drukningsolyckan

Räddningstjänsten i Arjeplog riktar stark kritik mot polisen efter insatsen vid drunkningstillbudet. Kritiken väcker nytt liv i det mångåriga bråket om polisens samarbetsförmåga vid olyckor i fjällen. "Ett löjets skimmer mot medborgarna. Ska två organisationer käbbla om vem som bär ansvaret vid en olycka?", säger räddningschefen Hans-Eric Jonsson.

Polisen bollade felaktigt över ansvaret för sökinsatsen på räddningstjänsten, menar räddningschefen Hans-Eric Jonsson. Här pekar han på linjen som skiljer polisens och räddningstjänstens ansvarsområden.

Polisen bollade felaktigt över ansvaret för sökinsatsen på räddningstjänsten, menar räddningschefen Hans-Eric Jonsson. Här pekar han på linjen som skiljer polisens och räddningstjänstens ansvarsområden.

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplog2016-10-04 16:17

Piteå-Tidningen var först att rapportera om konflikten som har blossat upp mellan räddningstjänsten i Arjeplog och polisen. Tvisten handlar om vem som skulle ha burit huvudansvaret för insatsen i söndags då en man drunknade i sjön Tjeggelvas. Enligt räddningstjänsten bad polisens befäl i Umeå först om hjälp eftersom de inte hade några resurser i närområdet. Men de ska samtidigt ha tyckt att insatsen ägdes av räddningstjänsten eftersom den aktuella sjön är klassat som kommunalt vatten. En felaktig bedömning, enligt räddningschefen Hans-Eric Jonsson.

– Men här sticker jag ut hakan och vill mena att det är vakthavande befälet (reds anm: polisens ansvarige) som var i tjänst som inte har koll på vad som gäller, säger han till Piteå-Tidningen.

Tiden är ofta dyrbar när olyckan är framme och räddningsmaskineriet drar igång. Det måste då vara glasklart vem som har kommenderingsansvaret för insatserna. Därför har polisen och de kommunala räddningstjänsterna skrivit avtal om hur de geografiska områdena ser ut. Ett sånt finns även i Arjeplog.

– Där har vi dragit upp riktlinjerna för gränsdragningarna mellan statlig och kommunal räddningstjänst, säger Hans-Eric Jonsson till NSD.

Enligt Jonsson är det glasklart i avtalet. Räddningstjänsten har ansvar för alla olyckor ovan odlingsgränsen som har skett inom 400 meter från farbar väg. Allt utöver det är polisens ansvar. Drunkningstillbudet var enligt avtalet ett klockrent polisärende, menar Jonsson. Dessutom handlade inledningsvis om ett eftersök av en försvunnen person – något som enligt lagen är polisens ansvar. Men räddningstjänsten åkte trots det ut på larmet, som så många gånger förr, säger Jonsson.

– Det är klart vi åker. Nödlidande skiter i vilket blåljus som kommer.

Räddningstjänsten bekostade en privat helikopter innan polisen dagen efter backade och tog över insatsen. Det blir en kostnadsfråga. Men själva kärnfrågan, att det gnisslar när räddningsapparaten sätts igång, är allvarligt tycker Jonsson.

– Det här blir ett löjets skimmer mot medborgarna. Ska två organisationer käbbla om vem som bär ansvaret vid en olycka?

Jonsson fått stöd från räddningstjänsten i Kiruna. Där har en liknande kritik framförts vid flera tillfällen. Bland annat efter Herculesolyckan och nu senast i augusti.

LÄS MER: Räddningstjänsten kritisk mot polisen

Jonsson har fått till ett möte med den lokala polisen. Men han vill lyfta frågan till högre ort.

– Nu ska jag försöka få ett möte med han som är ansvarig med fjällräddning.

NSD har sökt polisen för en kommentar. Enligt Piteå-Tidningen har polisen anmält händelsen till avdelningen för särskilda utredningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om