På fjällgården saknar de sina norska vänner

På Sandvikens fjällgård har pandemin grusat många visioner. Ägarna Michael och Charlotte Kostet har fått lära sig ta dagen som den kommer. Men det är inte bara dåligt.

Många planer har fått läggas på is, men det har Michael Kostet försonats med. Det här är inget kortsiktigt vinstprojekt utan ett projekt för livet. Så det som läggs på is får han göra sen istället.

Många planer har fått läggas på is, men det har Michael Kostet försonats med. Det här är inget kortsiktigt vinstprojekt utan ett projekt för livet. Så det som läggs på is får han göra sen istället.

Foto: Håkan Öberg

Arjeplog2021-02-24 08:24

Det var hösten 2019 som Michael och Charlotte Kostet tog över Sandvikens fjällgård. Stugbyn är sista utposten före Norska gränsen. Glädjen var stor och visionerna var många, men då de fortfarande inte fått uppleva en helt normal högsäsong har de fått anpassa sina planer till pandemin där man aldrig kan räkna med att gränsen är öppen.

– Jag kan ju säga så här, att bara i själva butiken tror jag att vi har tappat mellan åtta till tio miljoner i butiksvaror, för det är ju uteslutande norrmän som får det där att gå runt. Det som håller oss vid liv är våra husvagnsgäster. Även där har vi tio-femton platser som norrmän hyr. De är ihärdiga och vill ha kvar dem även om gränsen är stängd och det här blir ju andra året som de inte kan vara här, säger Michael Kostet.

undefined
Norrmännen är viktig för kommersen i affären. Med gränsen stängd har Michael Kostet fått tänka om lite och glädjas åt det lilla och ha mer egen tid till fjällivet.

Norrmännen brukar också stå för mycket uthyrning i december och januari. Det är då det är högsäsong för friåkning med skoter och många yngre norrmän brukar åka till Sverige av just den anledningen.

– Förra året såg man hur hela fjället på andra sidan sjön lyste upp på natten när de var och lekte, körde fast och hade sig, säger Michael Kostet.

Gränsen har tidigare varit specialöppen en kort period på norska sidan för att norrmännen ska kunna se till sina stugor och vagnar. Däremot fick de inte handla något och var tvungna vara tillbaka samma dag som de åkte över. Men nu är det totalförbud att komma in för norrmännen förutom när det gäller godstransporter, och då krävs negativt covidtest.

– Vi är i alla fall glada över att vi har poliser som hyr en stuga för de som är mer långväga som måste vakta gränsen. Det känns fint att de ställer upp på så vis. Det känns som att vi får tillbaka några skattekronor, säger Michael Kostet.

Även om det är tungt nu har de haft en ovanligt bra sommar. Fler svenskar har vaknat upp för att semestra i Sverige. Och även om bokningarna för våren sett klena ut tidigare så har det ordnat upp sig på senaste tiden.

– Jag tror folk allmänt blivit mer intresserade av den svenska naturen under covid. Även de som kanske vanligtvis flyger till Mallorca varje vår. Går inte det så får man testa något annat. Nu när solen börjat värma vid kusten så känns det som att de är många som vaknat upp och fått reslust. I april är det tjockt med bokningar och mars börjar fyllas på nu också, säger Kostet.

undefined
Även om norrmännen saknas är det långt ifrån dött på campingen och i stugbyn. Det har sett mörkt ut med bokningarna men nu har det ordnat upp sig då fler svenskar intresserar sig.

De har själva haft husvagnen i Sandviken i omgångar innan de köpte fjällgården. Planerna har varit många, men nu får de vänta och se vad framtiden för med sig.

– Vi hade tänkt att vi skulle renovera sex stycken av stugorna. Och så skulle vi bygga en stor kåta vid sjön som kunde bli som en slags samlingsplats där man kunde elda och laga lite mat. Men vi får dra i handbromsen och försöka få det här att stå upp. Det här är ju ett långsiktigt projekt så det får vi göra senare helt enkelt, säger Kostet.

Är det lätt att bli besviken?

– Ja i början var man väl det. Man kunde rent vara lite irriterad när man märkt att man sålt för lite en dag. Men så ställer man som om sig och blir glad för de dagar det går bra. Och så måste man se det så här också att under lågperioder finns det ju tid för oss att njuta av det här och göra sånt som vi själva velat göra här uppe. Det är också värdefullt och en del i varför vi köpte det här. Det var svårt när tempot var mycket högre, säger Michael Kostet.

Fakta

Michael och Charlotte Kostet köpte Sandvikens fjällgård från Robert Lidström och Gunnel Hedman hösten 2019. Sedan dess har gränsen varit stängd från ett eller båda hållen under långa perioder.

Inreseförbudet till Sverige från Norge gäller för närvarande till och med den 31 mars 2021. Dagen före skärtorsdagen. Om det blir en förlängning eller inte vet ingen än. Det är upp till regeringen att besluta om när gränsen öppnas igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!