Den akut hotade fjällgåsen har endast en känd häckningsplats i Sverige. Den viktiga och unika platsen ligger vid fjällsjön Tjålmejaure, sydväst om Adolfström. Men antalet häckande par har minskat dramatiskt. Hösten 2015 räknades 50 individer. Ett fall på omkring 60 procent sedan 2012. För att rädda fjällgåsen i området föreslog länsstyrelsen ett stort treårigt flyg- och beträdelseförbud i området. Detta eftersom fjällgåsen är mycket känslig för störningar under häckningen.
LÄS MER: Nytt förbud ska skydda fjällgåsen
Förslaget mötte kritik av bland annat turistföretagare. Kritiken kokade ned till att förbudet i praktiken skulle begränsa vandringen på Kungsleden och jakten och fisket i området.
Men efter kritiken har förslaget nu ritats om. Storleken på förbudsområdet har minskats till kärnområdet för fjällgåsens häckning där risken för störning är störst. I runda slängar handlar det om mer än en halvering av ytan. Dessutom har förbudsperioden kortats ned med två veckor för jaktens och fiskets skull. Nu är förslaget 9 maj till 14 augusti.
En av kritikerna, turistföretagaren Kjell Johansson på Fjällflygarna, är nöjd med förändringarna.
– Det blir bara hälften så stort som det var tänkt. Då tyckte väl alla berörda att det här kan man i alla fall acceptera. Men i botten är det ganska hårt det här tillträdesförbudet. Du får ju inte gå vid sidan om Kungsleden.
Renskötseln påverkas inte av förbudet, vilket Johansson och andra turistföretagare ställer sig frågande till när gåsen är akut hotad.
– Samtidigt får ju andra yrkesgrupper köra fyrhjuling och sexhjuling där. Hos andra människor blir det en viss intressekonfrontation. Vissa har fritt fram att röra sig och andra inte. Och i år har man gjort en våldsam satsning och planterat 70-80 fjällgäss.
Men enligt Svaipa sameby har de en mycket begränsad verksamhet i det aktuella området under häckningsperioden. Detta eftersom renarna inte är i området under den tiden på året.
– Vi har ingen verksamhet där just nu. Det blir ju senare på hösten och då har fjällgässen dragit iväg. Det vi gör där är minimalt, det vill jag påstå, säger Ingemar Israelsson, ordförande i samebyn.
Samebyn har varit välvilligt inställda till gåsprojektet och har upplåtit sina fjällstugor till projektanställda, poängterar han.
– Jag gillar inte att man ställer oss mot den här verksamheten.
Förslaget har skickats ut på en ny remissrunda där alla åsikter samlas in. I slutet på augusti kan förslaget komma att få grönt ljus.