Kommunalrådet ger bort en njure

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson, 49, Arjeplog, ska donera en njure till sin ungdomskamrat Bengt Melin.

Britta Flinkfeldt Jansson.

Britta Flinkfeldt Jansson.

Foto: Hans L. Olofsson

Arjeplog2014-10-28 09:00

Varför vill du donera en njure?

– Först av allt vill jag tala om att det här är något som jag gör som privatperson. Det har ingenting att göra med att jag är kommunalråd. Behöver du ens nämna mitt yrke här? Annars var det en ryggmärgsreaktion att ställa upp när Bengt gick ut på Facebook med att han behövde en njure. Vi umgicks en hel del i tonåren.

Det var alltså självklart för dig att ställa upp?

– Ja, jag menar att om jag är beredd att ta emot organ så måste jag också vara beredd att ge.

Det innebär en stor operation och lång konvalescens?

– Jag kommer att vara trött efteråt. Det är vad som händer. Jag kan vara med på möten som vanligt men jag kanske inte behöver vara ordförande på alla. Bengt och jag har skojat och sagt att han kommer att bli friskare och jag lite sjukare. Han har lovat att hjälpa mig från det ena mötet till det andra!

Var och när sker donationen?

– På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg någon gång i början av nästa år.

Du har man och fyra barn, vad säger de om ditt beslut?

– Jag frågade naturligtvis dem. De stirrade på mig och undrade varför jag frågade. I vår familj har vi den kontakten. Vi ställer upp för varandra och andra. Om någon är hungrig har vi alltid ett mål mat att erbjuda...

Du är sedan tidigare blodgivare, bär med dig ett donationskort och har anmält dig till Tobias-registret för stamcellsdonation?

– Ja, jag vill göra det som jag kan. Om vi alla hjälps åt så uppstår det inga köer till organdonationer utan det finns organ till alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om