"Du kan inte ta mig", säger Fredrik Westerlunds treårige son Sebastian till NSDs chefredaktör Kalle Sandhammar när han kommer in bärande på den tumme i betong som utgör priset till vinnaren.
Fredrik tar glatt emot skulpturen, gratulationerna och får motiveringen uppläst för sig – som talar om hur han med kraft, tålamod och en vilja som kan försätta berg har visat att allt är möjligt och att han är en förebild för andra norrbottningar. Fredrik säger:
– Det här betyder mycket för mig personligen. Priset är ett kvitto på min prestation men också ett tecken på vilken kollektiv ansträngning det har varit med massor av människor som har skänkt pengar och bistått mig på andra sätt.
Han berättar om utrustning från järnaffären, dricka och godis från bensinmacken och fika som han bjudits på i caféet.
– Det har varit en civilsamhällelig ansträngning och det är inte bara Arjeplogsbor som har varit med utan också folk i bland annat Luleå, Piteå, Skellefteå och Stockholm. Priset är en symbol för att man kan åstadkomma något stort när man går tillsammans, säger han.
Bergsbestigandet började som en kul grej med kompisen Guido van den Berg (!). När det sedan i maj i fjol visade sig att sonen Sebastian hade drabbats av cancer i nervsystemet och Fredrik fick tillbringa långa perioder med honom på sjukhusen i Umeå och Sunderbyn ville han göra en insats för barncancerfonden.
– Barncancerfonden har en fantastisk verksamhet på sjukhusen i form av stöd till familjer, lägenheter att bo i, clownbesök, fika och mycket annat. Jag skrev på Facebook att jag tänkte bestiga fjäll i Arjeplog och frågade om någon ville skänka pengar till Barncancerfonden för varje topp som jag skulle lyckas ta mig upp på.
Han beskriver hur han har fått släpa sig uppför fjälltopparna eftersom han har en cp-skada.
– Jag har dålig balans och drar liksom fötterna efter mig. Det kan vara ett problem till vardags och ett ännu större problem på fjället med rötter och ris.
Den första toppbestigningen var väldigt besvärlig och tog Fredrik 7, 5 timmar medan andra brukar gå den på 45 minuter.
– Jag föll säkert 25 gånger. På slutet var jag trött och tänkte att jag inte skulle orka. Samtidigt njöt jag av känslan i att övervinna hinder.
Pengarna började snabbt strömma in. Redan samma dag som Fredrik presenterade sin idé på Facebook skänkte företag och privatpersoner sammanlagt 8 000 kronor.
När alla fjälltopparna var avklarade ordnade Fredrik en avslutningsfest i Kraja stugby med sin kompis, komikern Magnus Betnér, som dragplåster. Det kom ungefär 200 Arjeplogsbor och tillsammans skänkte de ytterligare 30 000 kronor till Barncancerfonden.
– Sammanlagt blev det drygt 500 000 kronor till fonden!
När Fredrik har kommit så långt i sin berättelse vill NSDs chefredaktör bjuda på lunch och sonen Sebastian får välja ställe.
– Silverhatten, säger han och så får det bli.
Det visar sig att senare att Sebastian inte vill äta något. Han får i sig det han behöver via den näringspump som han bär på hela tiden.
– Det räcker och han har ökat i vikt mycket. Han har vägt bara nio kilo som minst och det är ju lite för en treåring. Han kan äta vanlig mat också men gör det inte så mycket än så länge, säger Fredrik.
Sebastian opererades på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm i oktober. Cancertumören, en njure och en binjure togs bort. Operationen lyckades över förväntan och nu är också efterbehandlingarna i form av både cellgifter och strålning avklarade.
Gilla-priset gläder Fredrik men den stora lyckan är att Sebastians cancer tycks vara borta nu och att familjens framtid ser ljus ut. Samtidigt kan han se mycket fint i den tid som har gått sedan sonen insjuknade.
– I årsskiftet fick jag kort med önskningar om ett bättre nytt år för oss. Men det gamla året var inte dåligt. Operationen lyckades bra, vi fick bra sjukhusvård, massor av människor har ställt upp för oss och vi har inte minst fått tillbringa mycket tid tillsammans i familjen, säger han.
De första som ska få veta att Fredrik vann Gilla-priset är hans föräldrar. Det är självklart för honom.
– De är så stolta. Det är också de som har gjort mig till den jag är genom att från det jag var ett litet barn få mig att tro att jag trots mitt funktionshinder klarar allt som jag vill klara. Att jag ska göra vad jag kan för att förbättra samhället är en känsla som jag har haft hela livet, säger han.
Motiveringen:
"Med kraft, tålamod och en vilja som kan försätta berg har Fredrik Westerlund visat att allt är möjligt. Genom att besegra fyra bergstoppar och samla in ansenliga summor till Barncancerfonden Norra är han en stor förebild för andra norrbottningar".