Fredrik Gillar att göra gott

Fredrik Westerlund trotsade sin cp-skada, besteg fyra fjälltoppar och har fått ihop 500 000 kronor till Barncancerfonden. Samtidigt genomgick hans treårige son en cancerbehandling. Han är en av de nominerade till NSD:s Gillapris.

GILLAR NORRBOTTEN. "Det finns en överlevnadsförmåga och en hjälpsam sida hos folk. Det har inte alltid varit så enkelt att bo här, det är stora avstånd och knappa resurser och det har format folk på ett mestadels positivt sätt", säger Fredrik Westerlund som är nominerad till NSD:s Gillapris.

GILLAR NORRBOTTEN. "Det finns en överlevnadsförmåga och en hjälpsam sida hos folk. Det har inte alltid varit så enkelt att bo här, det är stora avstånd och knappa resurser och det har format folk på ett mestadels positivt sätt", säger Fredrik Westerlund som är nominerad till NSD:s Gillapris.

Foto: Nenne Åman

ARJEPLOG2015-01-02 08:15

Renberget, Måffe, Alep Iksják, Avvuhatjåhkkå.

Uppför de fjälltopparna i Arjeplog har Fredrik Westerlund bokstavligen släpat sig.

– Jag har dålig balans och drar liksom fötterna efter mig. Det kan ju vara ett problem till vardags och ett ännu större problem på fjället med rötter och ris, säger Fredrik Westerlund.

Utmaningen var tänkt som en kul grej med kompanjonen Guido van den Berg, att bestiga några av topparna i projektet Top of Arjeplog.

Ett försök att inspirera fler att göra samma sak. Men så i maj fick han veta att hans treårige son hade cancer på nervsystemet. Det har blivit mycket tid på sjukhusen både i Umeå och Sunderbyn, samt en vända ner till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm där Sebastian opererades i oktober. Cancertumören, en njure och en binjure togs bort.

– Vid den operationen kan det vara svårt att operera bort även den cancer man ser men de lyckades över förväntan. Det innebar två goda nyheter, att behandlingen efteråt inte blir lika tuff och att framtidsutsikterna är bättre.

Fredrik Westerlund hyllar Barncancerfondens verksamhet.

– När jag hade varit i Umeå några veckor slogs jag av vilken fantastisk verksamhet Barncancerfonden har på vårdavdelningar, i stort och smått. Det är stöd till familjer, lägenheter man kan bo i, fika, aktiviteter och fruktskålar. Jag kände att jag ville ge något tillbaka.

Han beslutade sig för att använda fjälltoppsutmaningen som ett sätt att samla in pengar till Barncancerfonden. Han började med insamlingen på Facebook, det växte snabbt och han blev sponsrad med en egen hemsida. Den första bestigningen var en promenad som de flesta går på 45 minuter. För Fredrik Westerlund tog det 7,5 timmar.

– Det var jättebesvärligt. Jag föll säkert 25 gånger. På slutet var jag trött och tänkte att jag kommer inte orka. Men det gick och jag njöt av känslan att övervinna hinder. Efter den första toppen kändes det som att det inte skulle bli fler. Men när tröttheten går ur kroppen kommer man bara ihåg det roliga.

De andra tre topparna kändes bättre.

– Det var bättre utsikt, på en av topparna kunde man se hela Norrbotten kändes det som.

Vad blir din nästa utmaning?

– Jag vet inte. Men jag tycker om att kunna göra saker för Arjeplog och för Norrbotten. Så någonting blir det säkert.

Läs mer om de tidigare presenterade kandidaterna till Gilla-priset:
1. Martina Hassgren
2. Kiruna IF
3. Anna Barthold

Fakta

Namn: Fredrik Westerlund

Ålder: 37 år.

Bor: Arjeplog.

Yrke: Kommunikatör på Arjeplogs kommun.

Familj: Barnen Sebastian, 3, och Charlie, 5.

Fritidsintressen: Amerikansk fotboll, vara med barnen, vara utomhus, fiska.

Motto: Ansträng dig för att göra gott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om