Ett glasklart team i hyttan

Skogens konung á la Norrskensglas.

Skogens konung á la Norrskensglas.

Foto: Bengt-Åke Persson

Arjeplog2011-09-05 06:00

Glashyttan ligger efter vägen mot Hotell Silverhatten och bara ett stenkast från Silvervägen som går från Skellefteå till Bodö i Norge.

Glasugnen håller en temperatur på 1 120 grader och värmer hela hyttan till omkring 40 grader. Den är omgiven av verktyg, arbetsbänkar, vattenhinkar och färgpulver.

Naturen inspirerar
Andra änden av hyttan utgör butikslokal och hyllor fyllda med glasprodukter. Älgarna är talrika. De går åt som smör i solsken. Alla tyska turister är galna i älgar. Ripan är en annan storsäljare.

- Vi inspireras förstås av naturen omkring oss och de djur som finns där. Jag älskar att vara ute i naturen, säger Sarah Öjbrandt.

Naturen är också Yvonne Marklunds stora intresse.

- Jag är i skogen jättemycket med våra hundar, finnspetsen Anya och en karelsk björnhund som heter Ziri, säger hon.

Ville ha kompanjon
Det var också i naturen som idén att bli ett glasblåsarteam föddes. Medan Yvonnes make Kent, som driver trafikskola i Arjeplog, och Sarahs man Samuel, som jobbar som trafikskollärare, pimplade satt kvinnorna på ett renskinn i närheten och spånade om framtiden.

- Sarah flaggade för att hon ville ha en glasblåsarkompanjon. Hon behövde en assistent och ett "stödben", säger Yvonne Marklund.

Blev uppsagd
Yvonne hade vid 48 års ålder blivit arbetslös för första gången i livet. De nya ägarna till företaget där hon jobbade som kontorist flyttade verksamheten från Arjeplog till Stockholm och alla 48 anställda blev uppsagda.

- Där på renskinnet på isen skämtade jag om att jag kunde bli Sarahs glasblåsarassistent. När både hennes och min man tyckte att det var en bra idé och uppmuntrade oss så började vi jobba mot den på allvar, säger Yvonne.

Hon fick ekonomiskt stöd av Trygghetsrådet, som hjälper just uppsagda personer att hitta nya vägar till försörjning, att kunna gå en nybörjarkurs i glashantering i Kosta.

- Det var ett krav från Sarah att jag skulle prova på och kursen var inte billig. Jag skulle inte ha kunnat bekosta den själv, säger hon.

- Långt ifrån alla klarar jobbet. Bara att komma nära ugnen och hettan från den gör att många ryggar tillbaka, säger Sarah.

Yvonne ryggade inte tillbaka. Hon och Sarah började leta efter en lämplig lokal. Länge var de inriktade på ett hus i Arjeplogs centrum men insåg att det skulle bli för dyrt. I stället byggde Yvonne och Kent Marklund ut det övernattningshus som de som boende i Jutis har skaffat sig i Arjeplog.

Byggde hytta
- Sedan byggde vi upp hyttan i den nya delen av huset. Det kostade mellan 800 000 och 900 000 kronor. Vi fick bidrag från länsstyrelsen som täckte 50 procent, säger Yvonne.

Det är Sarah Öjbrandt som står för glasblåsandet än så länge. Yvonne Marklund assisterar henne men har så smått börjat prova på att blåsa själv och hon gör format glas på egen hand.

- Yvonne gör blommor, blad, löv, sniglar och annat i massivt glas. Hon är jätteduktig, säger Sarah.

Vi i NSD:s reportageteam får vara med och se hur en älg blir till. Sarah smälter glaset i ugnen, blåser det och skär det i omgångar. Yvonne hjälper till med att lägga på glasmassa till mulen och Sarah formar den. Sedan lägger Yvonne på färgad glasmassa till älgkronan och Sarah drar snabbt ut sex taggar.

- Det kan inte bli en tiotaggare. Sex taggar är vad jag hinner få till innan massan stelnar, säger Sarah.

När älgen är färdigformad ställer Sarah in den i kylugnen. Där ska den ligga till nästa dag.

- Kylugnen håller en temperatur på 480 grader. Där ska älgen sakta kylas ner för att alla spänningar i glaset ska försvinna. Vid 50-60 grader är den klar för slipning och signering.

Många kunder
Förutom försäljning av glas inbjuder Norrskensglas som hyttan heter människor att komma och följa tillverkningen och att prova på hantverket själv.

- Det kommer många kunder och många vill också följa processen och även prova på att göra en egen glasprodukt, säger Sarah.

Kunderna är verkligen många. Under hela intervjun droppar det in folk och Sarah och Yvonne turas om att gå ifrån och ta hand om dem.

En av gångerna när Yvonne är ute berättar Sarah om hur hon är som kompanjon i glashyttan.

- Vi kompletterar varandra. Jag är teknisk och lite mer noggrann. Yvonne är lite effektivare. Jag är sölig och eftertänksam. Yvonne är duktig på att städa och jag sköter datorerna.

När Yvonne återkommer beskriver hon i sin tur förhållandet mellan sig och Sarah.

Som mor och dotter
- Vi kompletterar varandra. Jag hatar allt som har med knappar att göra och vill helst inte röra datorn. Sarah är duktig på det. Jag är effektiv och slipar lätt hundra älgar i ett kör. Sarah är inte så hiskeligt snabb, ibland får hon ingenting gjort. Hon är filosof och konstnär och det är inte jag.

Yvonne Marklund är 52 år gammal. Sarah Öjbrandt är 25 år. De skulle kunna vara mor och dotter och de tycker att de ibland fungerar som om de vore det.

- Ibland ryker vi ihop. Säkringen går mest för mig men jag är aldrig arg mer än en kort stund. Sarah kan knappt bli ilsken alls utan säger "men lugna dig".

Båda två konstaterar en sak: Ingen av dem skulle klara av att driva glashyttan ensam.

- Jag har fått stränga order av Yvonne att inte skaffa barn och jag har i min tur förbjudit henne att någonsin gå i pension, säger Sarah.

Inga feta löner
Norrskensglas firade ettårsjubileum den 26 augusti med rabatter och gratis fika och Arjeplogsborna strömmade till för att gratulera.

Första året har gått bra.

- Vi kan inte ta ut några feta löner och vi har ännu inte gjort något bokslut men det känns bra, säger Sarah Öjbrandt.

- Vi hoppas att kundtillströmningen inte har varit ett utslag bara av nyhetens behag utan att vi får ha dem kvar och har en ljus framtid, säger Yvonne Marklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om