Förslag om medlemskap i samebyar lämnas till regeringen

Splittringen i Sametinget är avgrundsdjup i frågan om alla samers rätt att vara med i en sameby, jaga och fiska. En minoritet fick beslutet uppskjutet igen – men nu lämnar styrelsen över förslaget till regeringen. "Vi fick kniven mot strupen", säger styrelseordföranden Håkan Jonsson.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson är nöjd med beslutet. "Vi är ett folkvalt organ och måste kunna ta beslut, annars är det lika bra regeringen gör utredningen".

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson är nöjd med beslutet. "Vi är ett folkvalt organ och måste kunna ta beslut, annars är det lika bra regeringen gör utredningen".

Foto: Maria Unga

Åre2023-11-23 09:57

Sametingets uppdrag att analysera samebyarnas organisation, beslutsfattande och medlemskap förlängdes efter att styrelsens förslag sköts upp i somras. Med bara fyra dagar kvar till den nya deadlinen, den 27 november, mötte förslaget samma öde på plenum i Åre.

Styrelsen bestående av Sametingets största parti Jakt- och fiskesamerna, Skogssamerna-Vuovdega och Landspartiet svenska samer lade fram samma förslag som i somras, men kompletterat med ett 93-sidigt förtydligande.

Den brinnande punkten i deras förslag handlar om att öppna samebyarna för icke renägande samer om de uppfyller vissa kriterier, och att dela samebyarna i två delar för renägande samer och medlemmar som enbart utövar rätten till jakt och fiske. Styrelsen föreslår även att samebyarnas beslut om medlemskap ska kunna överklagas till Sametinget.

Samelandspartiet, Guovssonásti och Min Geaidnu lade ett motförslag som fick stöd av partiet Samerna. Det handlar om att samebyarna behåller sitt självbestämmande, och det förslaget har 42 samebyar skrivit under på. De befarar att styrelsens förslag ska orsaka mer störningar för renskötseln som redan är utsatt.

Debatten tog upp större delen av dagen och blev stundtals het. När det var dags att ta beslut räckte det med en tredjedel av rösterna för att bordlägga ärendet och så blev det, efter votering där 11 ledamöter röstade för och 16 emot. Oppositionen reserverade sig mot beslutet.

Nu lämnar styrelsen in förslaget ändå, meddelade styrelseordföranden Håkan Jonsson direkt. Det blir styrelsen, inte plenum, som står bakom förslaget, men enligt Håkan Jonsson blir det ingen skillnad rent juridiskt.

– Det blir styrelsens förslag som kommer att gå till regeringen.

Regeringens direktiv säger att minst hälften av samebyarna ska kunna ställa sig bakom förslaget. Är det inte ett problem att ni inte nått enighet?

– Där står också i direktiven att vi ska utreda samerna utanför samebyarnas rätt till jakt och fiske. Vi är ett folkvalt organ och måste kunna ta beslut, annars är det lika bra att regeringen gör utredningen.

Håkan Jonsson kallar det ett "mission impossible-uppdrag" som många styrelser misslyckats med att ro i land.

– Nu fick vi kniven mot strupen, säger han.

Oppositionen kräver styrelsens avgång om de skickar in det bordlagda förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!