Här finns jobben i Norrbotten

Vård, omsorg, utbildning och bygg. Det är branscher du ska satsa på om du vill ha jobb snabbt. Men listan på bristyrken i länet är längre än så.

Analytiker. Timo Mulk-Pesonen ser en ökning av antalet bristyrken.

Analytiker. Timo Mulk-Pesonen ser en ökning av antalet bristyrken.

Foto: Jens Ökvist

Arbetsmarknad2017-04-28 07:00

I Norrbotten finns det jobb, det är ett som är säkert. Under det första kvartalet 2017 annonserade Arbetsförmedlingen ut 9 100 lediga platser vilket är ungefär 1 000 fler än förra året.

Rent volymmässigt finns de största bristerna inom vård och omsorg, samt inom utbildning, enligt Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen. Det är alltså enkelt att få jobb som undersköterska, sjuksköterska, läkare, förskollärare, grundskole- och gymnasielärare, yrkeslärare och fritidspedagog.

– På ingenjörssidan är det brist inom nästan alla inriktningar. Inte volymmässigt men det är ju nyckelpersoner, de har betydelsefull nyckelroll i de här processarna, inom gruvan, bygg och anläggning. Men till antal är det ju inte i närheten så många som behövs som inom vård och omsorg.

Bygg är också ett område där bristerna ökar och bland företagstjänster och besöksnäringen är behovet också större än tidigare, enligt Mulk-Pesonen. Handeln är å andra sidan en bransch där det finns få jobb men många sökande.

Det som är anmärkningsvärt i arbetsförmedlingens siffror är det stora antalet bristyrken, en fördubbling på sex år.

– Vi har drygt 80 bedömda bristyrken och av dessa är det omkring 30 som bedömts som mer påtaglig brist av AF-kontoren runt om i länet, berättar Mulk-Pesonen.

Drygt 30 procent av arbetsgivarna på den privata sidan har upplevt brist det senaste halvåret och nästan 70 procent i den offentliga sektorn, enligt intervjuer som Arbetsförmedlingen gjort.

En viktig del av orsaken är den stundande generationsväxlingen med många pensionsavgångar som slår brett över hela länet.

– Det är vi och Dalarna som har kommit in i det här historiska skeendet i första skedet. Vi har en åldrande befolkning samtidigt som vi haft viss utflyttning och mindre barnkullar bland de som är 16–24 år. Norrbotten är ju inte direkt känt som inflyttningslän. Då hamnar vi i den här typen av situationer, säger Mulk-Pesonen.

Hur löser man då detta?

– En förhoppning är att vi kan behålla de nyanlända som kom hit 2015 och att integrationen fungerar fullt ut. Jobb finns det definitivt.

Vilken är arbetsgivarnas största utmaning?

– Men du har inte brist på arbetskraft med 8 000-9 000 arbetslösa, men de har inte kompetensen som arbetsgivarna efterfrågar. Den stora utmaningen är att hitta former för att få dem att ­yrkesväxla till yrken där det råder brist, till exempel ­genom utbildning. Man måste kanske tänka i andra banor och hitta lite otraditionella sätt att få in folk i arbetslivet.

I Norrbotten hade vi i mars en arbetslöshet på 7,4 procent vilket är lågt jämfört med rikets 7,8.

Enligt Timo Mulk-Pesonen är det oftast lättare att hitta jobb på större orter, men nu finns det gott om jobb även i glesbygdskommuner om man vill jobba inom vård eller utbildning. I biltestkommunerna kan man även hitta andra jobb vintertid.

– I glesbygdskommunerna har man ofta väldigt stora sårigheter att rekrytera ingenjörer/tekniker inom olika tekniska förvaltningar, socionomer, miljö- och hälsoinspektörer. Det är inte några stora volymer utan enstaka nyckeltjänster som måste finnas enligt olika lagar.

Hur tror du att det kommer att se ut om några år?

– Generationsväxningen är bestående och vård och omsorg kommer ligga kvar som bristsektor men tillväxten kan förändra sig snabb så det är svårt att säga något. Jag ser inga speciella tecken på nedgång, säger Timo Mulk-Pesonen.

Goda jobbmöjligheter Sämre jobbmöjligheter

Undersköterskor

Lärare

Barnmorskor

Behandlingsassistenter och socialpedagoger

Sjuksköterskor

Betongarbetare

Biomedicinska analytiker

Biståndsbedömare

Bussförare

Byggnads- och ventilationsplåtslagare

Civilingenjörer inom maskinteknik

Fritidspedagoger

Golvläggare

Hovmästare och servitörer

Industrielektriker

Taxiförare

Kockar och kallskänkor

Kyl- och värmepumps­tekniker

Läkare

Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer

Poliser

Psykologer

Röntgensjuksköterskor

Socialsekreterare

Butikssäljare

Ekonomiassistenter

Frisörer

Vaktmästare

Truckförare

Kassapersonal

Städare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!