– Det viktigaste att tänka på är att värma hundarna och låta dem gå av sig efteråt. Det är precis som när man spelar fotboll, då blir man väldigt stel, det är samma för hundarna, säger Sandra Wallgren som håller i instruktionerna och är med i arbetsgruppen för Luleå BK draghund.
En hund som sticker ut i skaran är Josefine Anderssons jack russellterrier Freja. Freja har inte lika långa ben som de andra hundarna.
– Det blir inte så mycket draghjälp men jag är en van skidåkare. Det är ett bra sätt för båda oss att få motion, säger Josefine Andersson.
Samtidigt åker två mer erfarna medlemmar förbi oss i spåret med sina vorstehar. Där går det undan. I sporten delar man in hundarna i tre kategorier. I klass A finns de snabbaste hundarna – stående fågelhundar som vorsteh och pointer eller scandinavian hound dog som är särskilt framavlad som tävlingshund. I klass B tävlar övriga brukshundar förutom dobberman och siberian husky som har en egen klass.
– Upplägget fungerade superbra och det var lagom nivå. Flera av deltagarna var intresserade av att börja träna och skaffa grönt kort, säger Sandra Wallgren efteråt.
Grönt kort krävs för att man ska få tävla med draghund. Wallgren ser ett växande intresse för sporten överlag men framförallt för barmarksdrag.
– Då behöver man bara en cykel eller löparskor. Alla åker inte skidor och skidspår finns inte överallt, säger hon.