Skivan på det lilla slagbordet är nött av bestick, porslin och människohänder. Vid det bordet har förmodligen tusentals samtal ägt rum under årens lopp. I dag har det välanvända och vackra lilla bordet åter hamnat i centrum.
Sedan drygt två år är det samtalsterapeuten Anne-Lie Fants nya arbetsmöbel. Hon har bytt ett välbetalt chefsjobb på länsstyrelsen i Norrbotten för att istället satsa fullt ut på att hjälpa människor med psykisk ohälsa. Och hon gör det från en röd timrad liten stuga i utkanten av byn Ängesträsk som ligger cirka sex mil utanför Luleå.
– Jag kan inte tänka mig en bättre arbetsplats, säger hon och stryker med handen över slagbordets yta.
Drygt två år har nu gått sedan Anne-Lie Fant sade upp sig från sin tjänst som enhetschef och hon säger att det var länge sedan hon mådde så bra.
– Jag har ju haft min verksamhet som bisyssla sedan 2009 så det känns ju så häftigt att jag nu verkligen är på väg fullt ut. Det är ju det här som jag vill göra. Kan jag få ihop så att det räcker till att betala räkningarna och lite till det roliga livet så räcker det när jag får arbeta med det jag älskar allra mest. Jag kan nog säga att jag lever min dröm, säger hon.
När Anne-Lie Fant träffade sin blivande man Hans Persson upptäckte hon lugnet på den norrbottniska landsbygden. Han bodde i Boden och sommarstället ligger vid hans barndomshem alldeles intill sjön Fällträsk. Anne-Lie lämnade Göteborg för ett liv i norra Sverige, något hon aldrig har ångrat.
– Jag sa ju nästan direkt till Hasse (hennes sambo) att ”vi flyttar hit, här vill jag bo”, säger hon.
Nu har de bostad i byn Sävast utanför Boden men de flyttar ut till Ängesträsk och bor där under sommarhalvåret. Utanför den röda lilla terapistugan sitter ett älghorn ovanför dörren.
Hennes bärbara dator står nu på det lilla slagbordet och det utgör en tilltalande blandning av gammalt och erfaret – och modernt.
Datorn spelar också en viktig roll allt eftersom hon har utvecklat glesbygdskonceptet. Med internets hjälp bedriver hon i dag även samtalsterapi online.
– Det började med att vi var i Spanien under några månader under den förra vintern. Då fanns det klienter som inte kunde vänta och då föddes den här idén. Det finns professionella och säkra lösningar att kommunicera över nätet. Där kan jag och min klient se och höra varandra. Men jag har också klienter på distans även när jag är här hemma och då blir min lilla terapistuga perfekt också till det, säger hon och ler.
Att komma från Bohuslän upp till Norrbotten var en förändring på flera sätt. Bland annat upplever hon att synen på psykisk ohälsa skiljer sig åt en del mellan syd och nord.
– Man ska ju akta sig för att generalisera men jag tycker mig ändå se klara skillnader. Här uppe söker man ogärna hjälp när man mår dåligt inombords. Man ses som lite udda och konstig om man söker hjälp för sådant, säger hon.
Samtidigt är det sakta på väg att förändras. Lugnet som stugan vid den lilla sjön ger kan kanske också hjälpa till att bidra till att det känns mer ”hemma” för de hon försöker hjälpa.
Cecilia Larsson från Boden har träffat Anne-Lie Fant sedan 2015.
– Steget att ta kontakt och börja prata var svårt. För min del handlade det om att hitta någon som jag kan lita på och som jag verkligen känner vill mitt bästa. Och det tycker jag att jag har gjort, säger hon.
Hon blir tyst en liten stund. Sedan fortsätter hon:
– Även om det i dag är mer öppenhet runt psykisk ohälsa så upplever jag att steget att söka hjälp kan vara ganska långt. Man gruvar sig att ta emot hjälp. Det hör jag när jag pratar med kompisar och bekanta runt om.
Cecilia Larsson tycker att fler borde prata om problemen istället för att låta dem gro och växa inombords.
– Det var ett steg att blotta sig själv och det krävdes en del för att komma förbi det hindret, säger hon.
Det handlar om fem mil i bil för att ta sig från Boden och ut till Ängesträsk. Cecilia Larsson har aldrig haft några problem med att göra den resan.
– Det är otroligt vackert här i skogen. Upplägget att ha ett terapisamtal här ute gör att det blir bra. Miljön är en stor bidragande del, säger hon.
Anne-Lie Fant anser också att naturen och lugnet i Ängesträsk är till hjälp för hennes klienter.
– Det är skönt att jobba här. Lugnt. Och ofta är de mer avstressade när de kommer hit eftersom de har kört en bit, säger hon.
Det är en extra stor fördel när hon tar emot par.
– Då hinner de inte bara komma ned i varv utan de kan också prata lite före och efter. Man får tid tillsammans också i bilen.