Viktor, 21, från Älvsbyn fällde bjässekatt

Sju av elva lodjur har fällts hittills i Norrbotten under årets jakt.Viktor Åkerlund, 21, från Älvsbyn sköt en riktigt stor lodjurshanne förra helgen. Den näst största i Sverige, faktiskt.– Jag såg när den kom flåsande, säger han.

Viktor Åkerlund, 21, fällde en stor lodjurshanne utanför Älvsbyn förra helgen. Till vänster syns Tony Kristofersson, Sjulsmark, med stövartiken Mimmi.

Viktor Åkerlund, 21, fällde en stor lodjurshanne utanför Älvsbyn förra helgen. Till vänster syns Tony Kristofersson, Sjulsmark, med stövartiken Mimmi.

Foto: Privat

ÄLVSBYN2014-03-10 12:04

På söndag morgon den 2 mars ringde Viktor Åkerlunds bror Emil Åkerlund upp honom och berättade att de sett färska lodjursspår i nysnö utanför Vistträsk. De slog en signal till Tony Kristofersson i Sjulsmark som har den omtalat bra stövartiken Mimmi.

Skymtade något

– De har skjutit 15 lodjur för den tiken. Han kom ut dit och vi gick ut på pass, jag och några till, säger Viktor Åkerlund.

Han tog sig upp på en knabbe och väntade.

– Det var ingen bra terräng, ofta tar lodjuret sig en daglega bland klippor. Efter en halvtimme började Mimmi driva. Jag skymtade något på 100 meter, trodde det var en älg eller något. Jag så bara något stort som skymtade i riset, säger han.

Han stod blixtstilla, lite gömd bakom en tall. Efter ett tag hördes inte hunden längre, den drog åt ett annat håll. Plötsligt på 40 meters avstånd såg han lodjuret komma flåsande. Den hade lyckats smita, men tassade istället helt ovetandes rakt mot Viktor Åkerlund.

Fintat bort hunden

– Det var en ganska härlig känsla att veta att jag nu kommer få skjuta mitt första lodjur, säger Viktor Åkerlund.

Den flåsade alltså?

– De är väldigt explosiva djur men inte så uthålliga. Förmodligen hade den gjort en riktig språngmarsch och fintat bort hunden när jag fick syn på den. Det var en häftig naturupplevelse, säger Viktor Åkerlund.

När den var 10-15 meter ifrån sköt han. Rekordet för ett lodjur ligger på 34 kilo, den här hannen vägde 31 kilo - vilket är den näst största som är inrapporterad. Viktor Åkerlund får behålla skinnet.

Lodjursjakten i Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Luleå, Älvsbyn, Piteå nedanför odlingsgränsen är avlyst. Tre lodjur fälldes totalt.

Sammanlagt får elva lodjur fällas i Norrbotten under årets jakt som pågår fram till 15 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om